Karácsony elmondta, miért érdemelt díszpolgárságot Tarlós és Demszky

Karácsony elmondta, miért érdemelt díszpolgárságot Tarlós és Demszky

Karácsony Gergely megválasztott és Tarlós István leköszönő főpolgármester a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éppen a magyar önkormányzatiság 30. évfordulóján, vagyis szeptember 30-án döntött a közgyűlés a két korábbi főpolgármester kitüntetéséről, vagyis Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címéről – derült ki Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester Facebook-posztjából.

Elmondta, örült, hogy ezzel kapcsolatos javaslatát támogatta a Fővárosi Közgyűlés, mert egy olyan országban hisz, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek. – Meggyőződésem, hogy ennek az országnak talán a legnagyobb problémája a tudatosan szított megosztottság, amely ma már szinte hadiállapottá vált, és amelynek mindannyian áldozatai vagyunk – írta megjegyezve, „amikor a politikai ellenfeleinket elkezdjük minősíteni, lekicsinylő, megalázó jelzőkkel ellátni, akkor emberi minőségüktől fosztjuk meg őket”.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3649990985033721

– Nekem ezer dologban volt vitám Tarlós Istvánnal. (...) De ettől még én soha, egyetlen pillanatra sem vitatom el Tarlós Istvántól, hogy teljes szívéből szereti ezt a várost, hogy rengeteget tett Budapestért. Sok-sok nagyszerű dolgot is megvalósított. És biztos vagyok benne, hogy Demszky Gáborral is jó sok vitánk lenne számos kérdésben. De, hogy Budapest ügyét mindig a szívén viselte, és keményen dolgozott ezért a városért, azt sosem kérdőjelezném meg – méltatta elődjeit Karácsony.

Végül arról is írt, a magyar közéletre egyre inkább a polgárháborús viszonyok jellemzők. – Nem mehetünk tovább ezen az úton. Magunk miatt és egymás miatt sem. Fejezzük hát be itt és most! Ne üssünk vissza! Talán még nincs késő – zárta sorait.

Karácsony egyébként éppen szerdán jelezte a Magyar Hang megkeresésére: szánalmasnak tartja, ha valaki politikai ellenfeleit ki akarja rekeszteni a nemzetből. Az ügy előzménye, hogy a fideszes Budai Gyula azzal vádolta a főpolgármestert és Fekete-Győr Andrást, biztos a Fradi ellen drukkoltak a Bajnokok Ligájának főtáblájáért vívott Molde elleni meccsen.

Frissítés:

Röviddel a Fővárosi Közgyűlés döntése után közleményt adott ki a Demokratikus Koalíció (DK), amelyben elhatárolódtak Tarlós István díszpolgári címétől. Mint Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi frakciócsoportjának vezetője írja: „bár a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy Demszky Gábor mellett Tarlós István is Budapest díszpolgárává válik, ez a döntés korántsem volt egyhangú. Szilárd elvi meggyőződésünkből sem én, sem a DK kerületi polgármesterei nem szavaztuk meg Tarlós István díszpolgári címét.”

Magyarázatul hozzáfűzi, nem értenek egyet azzal, hogy „egy olyan volt főpolgármester budapesti díszpolgár legyen, aki 9 éven át nem a budapesti polgárokat, hanem a hatalmat szolgálta; akinek a vezetése alatt a felére csökkent a Főváros költségvetése; aki kiszolgáltatta Budapestet a kormányzati korrupció csillapíthatatlan étvágyának”.

– Éppen azért nem értünk egyet Tarlós István díszpolgárságával, amiért a fővárosi polgárok tavaly októberben leváltották Budapest éléről. Tetteiért nem jár sem dicséret, sem kitüntetés – zárul a közlemény.