Karácsony és Kovács Zoltán odamondogatott egymásnak Budapest újraindítása kapcsán

Karácsony és Kovács Zoltán odamondogatott egymásnak Budapest újraindítása kapcsán

Karácsony Gergely főpolgármester expozét mond a Főváros 2020. évi összevont költségvetésének tárgyalásán, a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. február 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idősotthonokban előforduló halálesetek számának csökkenéséhez kötné a kormány a budapesti élet újraindítását – írta Facebook-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős kormányszóvivő kedden.

„Sajnos a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed és ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra.” – írja Kovács. A kormányszóvivő azt javasolja Karácsony Gergely főpolgármesternek, „kocentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra”

A főpolgármester ezzel szemben számos fórumon jelezte az elmúlt napokban, hogy szerinte a város újranyitása csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet. Ezért kérte a kormánytól és az operatív törzstől az alábbi információkat, amelyeket egyelőre nem kapott meg:

  • A Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb)
  • A Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek
  • A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

A főpolgármester úgy véli, politikailag motivált a Pesti úti idősotthonban folyó vizsgálat.

Karácsony Gergely hétfőn délután Facebook-posztban reagált Kovács Zoltán kijelentésére. A főpolgármester szerint Kovács államtitkár lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon, és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról.

„Értem én, hogy velem kell harcot vívni, ez is része ezek szerint a járványügyi katonai akciónak. De ennek alávetni közel 2 millió ember életének tervezhetőségét, kiszámíthatóságát, az példátlan felelőtlenség.” - írta.

Karácsony azzal folytatta, hogy miközben a vírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokból került ki, a magyar az egyetlen kormány a világon, amely az idősotthonok lakói helyett az idősotthonok fenntartóiról beszél, miközben kiderült, hogy vidéken nő a fertőzések száma, több helyen felütötte a járvány a fejét a vidéki idősotthonokban, sajnos több kormányzati fenntartású otthonban is volt áldozata a vírusnak, de mégsem merült fel a vidéki lazítások visszavonása.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány szociális ügyekért felelős volt helyettes államtitkárára a minap azt írta: a magas ápolási szükségletű ellátottak „ingáztak” az egészségügyi és a szociális intézmények között.

„Ez önmagában óriási fertőzéshordozási veszély – különösen addig, amíg kötelezővé nem tették a negatív koronavírus-teszteket a kórházból idősek otthonába kerülés vagy visszakerülés feltételeként. Az intézkedés előtt – egyesek szerint azóta is – százával kerültek ki kórházakból, kezelésekről olyan lakók, ellátottak, akik „behozták” a falak közé a vírust. Ezt a helyzetet pedig vagy előidézte, vagy nagyban hozzájárult hozzá, hogy a fővárosi kormányhivatal márciusban még megtiltotta és „felesleges költségnek” nevezte a kórházból kikerülő betegek koronavírus-tesztelését Budapest újranyitása nem lehet politikai, csakis szakmai kérdés, nem szólhat a kormány-ellenzék viszonyról, csakis a budapestiek életéről és biztonságáról.” – fejtette ki a főpolgármester.