Karácsony Gergely: 14 napról 7-re csökken a budapestiek CT- és MR-vizsgálati várólistája

Karácsony Gergely: 14 napról 7-re csökken a budapestiek CT- és MR-vizsgálati várólistája

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2020. június 9-én (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán délelőtt Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy csütörtökön a közgyűlés elé viszik azt a tervezetet, amelyet a kormánnyal kötött megállapodás alapján készítettek el. Ismert, hogy az új atlétikai stadion építéséhez adott fővárosi hozzájárulás fejében a kormány ötven milliárd forintos összeggel támogatja a fővárosi egészségügyi ellátás fejlesztését.

– Ennek részeként állt össze az a program, amelyet holnap a közgyűlés elé viszünk, és amelynek lényege, hogy csökkentse a daganatos betegségben szenvedők várólistáját – mondta a főpolgármester. Az idei évben a célra fordított kétmilliárd forinttal azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 14 napos képalkotó diagnosztikai várólista megfeleződjék, ezzel segítve a betegek gyógyulását.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a pandémia ugyan kicsit lelassította a programot, de most már nincs akadálya az elképzelés végrehajtásának. Egyben megköszönte a kormány együttműködését: – Mindenki megkapta, ami számára fontos, a kormány a hozzájárulást az atlétikai stadion építéséhez, a főváros pedig a lehetőséget, hogy segíthessen a daganatos betegeken. 

https://www.facebook.com/magyarhang.org/videos/1592855470900736

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy azért kiemelten fontos előrelépni ezen a területen, mert az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az unióban. Minden negyedik haláleset megelőzhető lenne. 

A várólisták azért alakulnak ki, mert az egészségbiztosítás nem finanszírozza a rendelkezésre álló képalkotó géppark teljes kapacitását. A főváros az így megmaradt kapacitást veszi igénybe és 31 770 CT-vizsgálatot, illetve 9846 MR-vizsgálatot végeztetnek el a kétmilliárd forintból, ami 88, illetve 62 százalékos bővülést jelent. A jövőben tovább vizsgálják hogyan lehet fejleszteni a programot.