Karácsony: Túléljük 2023-at, ha beledöglünk is

Karácsony: Túléljük 2023-at, ha beledöglünk is

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi önkormányzat nem fog bezárni semmit – jelentette ki Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) csütörtöki konferenciáján Gödöllőn a Telex tudósítása szerint.

Az elmúlt hetekben sorra döntöttek arról az önkormányzatok, hogy sportcsarnokokat, kulturális intézményeket zárnak be, de a főpolgármester szerint Budapestnek nincs sok mozgástere, amikor arról kell döntenie, hogyan spóroljon meg energiát. A fővárosban a BKV messze a legnagyobb felhasználó, de Karácsony szerint nem állíthatják le a metrót, a villamosokat, mint ahogy Fővárosi Vízművek működését is biztosítaniuk kell. Az utolsó dolog pedig, amit le lehet kapcsolni Karácsony szerint egy városban, a közvilágítás. A díszvilágítást, kulturális intézményeket be lehet zárni, de az Budapestnél nem jelent akkora megtakarítást, mint például Szolnoknak – fejtette ki a főpolgármester a Telex tudósítás szerint.

Az önkormányzati konferencián Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab fideszes polgármestere korábban arról beszélt, biztos benne, hogy a kormány segítséget fog nyújtani az önkormányzatoknak, a kérdés csak a támogatás mértékbe. Karácsony kevésbé optimista az állami szerepvállalásával kapcsolatban. „Két okból nem bízok az állami mentőövben: nincs ilyen politikai szándék, nincs ilyen pénz” – jelentette ki a főpolgármester. A magyar állam is nagyon nagy bajban van szerinte, lassan a fizetésképtelenség határán áll, így nem tud segíteni az önkormányzatoknak.

Ebből a válságból egyedül a partnerség jelenthet kiutat Karácsony szerint: meg kell egyeznie a kormánynak az Európai Unióval, hogy kifizessék a Magyarországnak szánt forrásokat. A főpolgármester pár hete Brüsszelben járt, és az ottani beszélgetései alapján arra számít, hogy a kormánynak sikerül megállapodást kötnie a bizottsággal, és ez szerinte nagyon jó hír az önkormányzatoknak is.

De legalább ilyen fontosnak tartja a főpolgármester, hogy a kormány partnerségre törekedjen az önkormányzatokkal is. Az áprilisi országgyűlési választás óta egyedül Navracsics Tiborral találkozott a magyar kormányból, ami jól jelzi szerinte, hogy az önkormányzat mennyire tekinti partnernek a fővárost.

Minden rosszban van valami jó – fogalmazott előadásában Karácsony a Telex. Ha az önkormányzatok túlélik az energiakrízist, szembenézhetnek szerinte a klímaválsággal is. További részletek a Telex cikkében olvashatók.