Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló busz közlekedik a Váci úton, mögötte egy kerékpáros 2017. november 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben kéri Orbán Viktortól a főpolgármester, hogy a tömegközlekedést biztosító buszok is tankolhassanak a 480 forintos üzemanyagáron. Karácsony Gergely a Facebookon azzal érvelt, hogy miközben mindenkinek az lenne az érdeke, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést, a kormány tovább bünteti az ágazatot. Hiszen az üzemanyag árának elszállása a rekorder 27 százalékos adókulcs mellett az állami bevételeket növeli, közben pedig óriási terhet ró a helyi önkormányzatra, amelynek tankolnia kell a buszokat.

– A kormánynak számtalan eszköze van arra, hogy kezelje ezt a válságot. Csak akarat és képesség kellene hozzá – közölte a főpolgármester.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az RTL Híradó kérdésére Karácsony Gergely levele kapcsán úgy válaszolt, hogy a Volánt és a MÁV-ot az éves elszámolás keretében a kormány majd kompenzálni fogja – az önkormányzati fenntartásban működő közlekedési cégekről nem ejtettek szót.

Az utóbbi napokban rengeteg hír szólt arról, hogy az autósok megrohamozták a benzinkutakat, hiszen volt és van olyan töltőállomás, ahol csak korlátozott mennyiséget adnak ki, a Shellnél például csak 25 ezer forintnyi üzemanyagot lehet egyszerre tankolni.

A kormány gyorsan reagált, csütörtökön este fél tízkor állt ki az újságírók elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, mégpedig Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával. A cégvezető arról beszélt, hogy mivel itthon továbbra is 480 forint az üzemanyag litere, a nemzetközi „benzinturizmus mellett” az eddig a telephelyeiken tankoló kamionok és autóbuszok is megjelentek a kisebb kutaknál, ez okozott átmeneti fennakadásokat. Ezt a jövőben nem is engedik, vagyis a buszoknak továbbra is a telephelyeiken kell tankolni, mégpedig piaci áron.