Karácsony Gergely: a „fideszes csókosok” és a lakásmaffia nyer, az ország veszít

Karácsony Gergely: a „fideszes csókosok” és a lakásmaffia nyer, az ország veszít

Fotó: Unsplash/Aneta Pawlik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kedd este benyújtott törvényjavaslat értelmében a bérlők a piaci árnál lényegesen olcsóbban vehetnék meg az önkormányzati bérlakásokat. A vételár az önkormányzatok által megállapított forgalmi érték legfeljebb 30 százaléka, ami minden bérleti évvel évvel egy százalékot csökken, de nem lehet kevesebb, mint a forgalmi érték 15 százaléka; aki pedig egy összegben fizet, annak csupán a már amúgy is akciós vételár 70 százalékát kell letennie. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, az feje tetejére állíthatja a magyar lakáspiacot, megfoszthatja az önkormányzatokat a tulajdonaiktól, és komoly visszaélésekre is lehetőséget adhat.

– A kormánypártok tegnap benyújtott törvényjavaslata, amely alapján a bérlők a valós érték töredékéért megvehetik az általuk bérelt lakást, néhány ezer bérlő számára méltányolható előnyt jelent, de az igazi nyertesei az ügyeskedők, fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia lesz. Vesztes pedig az egész ország, mindenki, akinek nem volt olyan szerencséje, hogy önkormányzati bérleményhez jusson és a fél életét le kell dolgoznia azért, hogy méltó lakhatása legyen – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

A javaslatot benyújtó Böröcz László a 24.hu kérdésére korábban azt válaszolta, hogy azoknak a budai Várban élő bérlőknek kívánnak segítséget nyújtani, akik a rendszerváltást követő években nem vásárolhatták meg lakásukat, és ezzel hátrány érte őket. Mivel azonban a törvény hatására egy 50 millió forintos lakás az összes igénybe vehető kedvezmények köszönhetően alig több mint 5 millióért lesz megvásárolható, a módfelett engedékeny megfogalmazás miatt sokan visszaélhetnek a lehetőséggel, ahogy arra Karácsony Gergely is utalt.

A Központi Statisztikai Hivatal utolsó adatai szerint 2019-ben 116 721 bérlakást tartottak nyilván, a teljes lakásállomány ekkor 4,5 millió volt – írja cikkében a Népszava. Ha csak a lakások fele forgalomképes, akkor is marad nagyjából 60 ezer lakás. 40 négyzetméteres átlagos lakásnagysággal és 400 ezer forintos négyzetméteres árral számolva, a megvásárolni kívánt önkormányzati ingatlanállomány értéke 960 milliárd forint, ha ezek 30 százalékos vételáron mennek el, akkor ebből 320 milliárd folyhat be a települések kasszájába, ha 10 százalékon, akkor 96 milliárd forint. A bevételkiesés tehát sok tízmilliárdra rúghat alaphangon. Hosszútávon ez felmérhetetlen károkat okozhat az önkormányzatoknak.

A döntés ráadásul kilátástalan helyzetbe sodorhatja a rászorulókat, akik önkormányzati bérlakás nélkül aligha találhatnak otthonra. – Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. Az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat adósságba taszíthatja. Indokolatlan és igazságtalan azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben – írta Tóth József, XIII. kerületi polgármester a Facebookon. – A „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében feláldozzák az egész önkormányzati bérlakásszektort. Ez nem segít a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában – tette hozzá.

A budapesti lakhatási válságon a rozsdaövezeti fejlesztések segíthettek volna, azonban ezeket előbb lefújta, majd egyelőre ismeretlen elvek mentén átalakítja a kormány. A bérlakások kiárusítása tovább rontja a helyzetet, hiszen ez egy olyan lehetőség volt az önkormányzatok kezében, amellyel segíthettek a rászorulókon.

Lakhatási katasztrófát jövendölt Pikó András, VIII. kerületi polgármester. – Az önkormányzati lakáspolitika lakások híján megszűnik. Állami és önkormányzati szociális bérlakásépítés nem is volt. A kormány ahelyett, hogy sűrűre szőné a szociális hálót, a maradékát is szétszakítja- politikai számításból – írta a Facebook-oldalán.

Pikó kifejtette, a Józsefvárosban most durván négy és fél ezer önkormányzati bérlakás van. Budapesten itt a legmagasabb az önkormányzati tulajdonú bérlakások aránya. Ezek közül a több, mint 3000 lakottat a piaci érték 15, maximum 30%-ért vásárolhatják majd meg a benne élő bérlők – penészes, nyirkos, több, mint 100 éves épületekben lévő komfort nélküli vagy alig komfortos lakásokat. Pár millióért, kölcsönből, alkalmi vétel lesz azoknak is, akiknek a bérleti díj kifizetése ma is napi gondot okoz, de felújításra, karbantartásra már biztosan nem lesz forrásuk – ők is gyorsan pénzért kívánják majd tenni. Ez vagy sikerül majd vagy nem. Meg lennék lepve, ha a miniszterelnök-közeli ingatlanfejlesztők ne fognának intenzív előszerződés-kötésbe önkormányzati bérlakásokban élő rászorulókkal a törvényjavaslat következményeként – fogalmazott a polgármester, aki az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntésének nevezte a törvényjavaslatot.

Az Utcajogász Egyesület állásfoglalása szerint az új szabályozási javaslat alapjogsértő, ugyanis sérti a tulajdonhoz való jogot, a szociális biztonsághoz való jogot és az önkormányzatiság elvét – írja a 444. A portál rámutat, a jogvédő szervezet elemzése szerint a most benyújtott módosítási javaslat nagymértékben azonos azokkal a törvényi rendelkezésekkel, amelyeket az Alkotmánybíróság 1993-ban alkotmányellenesnek talált és megsemmisített. Az akkor elfogadott törvényt egyébként a Fidesz nem szavazta meg. De szerintük a mostani módosítás az 1993-asnál is súlyosabban korlátozná az önkormányzatok autonómiáját és csökkenti a lakáspolitika mozgásterét.

Ami pedig a törvény egyik legvalószínűbb mellékhatását, a lakásmaffia térnyerését illeti, a beterjesztő Böröcz László a Telexnek hangsúlyozta, az állam felnőtt embernek tekinti a vásárlókat, ezért nem vezetnek be olyan kikötést, ami megakadályozná, hogy a kedvezményesen vásárolt lakásokat gyorsan tovább lehessen adni a vételér többszöröséért.

– Ha magántulajdonba kerülnek ezek az ingatlanok, akkor mindenki felelősségteljesen tud dönteni 30 évvel a piacgazdaság bevezetése után, hogy ezekkel az ingatlanokkal mit kezd – mondta Böröcz.