Karácsony Gergely a nemzetbiztonsági bizottsággal vizsgáltatná az újságírók megfigyeléséről szóló információt

Karácsony Gergely a nemzetbiztonsági bizottsággal vizsgáltatná az újságírók megfigyeléséről szóló információt

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megengedhetetlen, elfogadhatatlan újságírók, független üzletemberek megfigyelése – így reagált Karácsony Gergely a Direkt 36 vasárnap délután megjelent cikkére. Az oknyomozó portál ugyanis arról írt, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti aspiráns szerint a cikk felveti annak gyanúját, hogy illegálisan használnak kémszoftvert Magyarországon a kormány egyes kritikusaival szemben. – Sok a kérdés, nem maradhatnak válasz nélkül! – közölte, hozzátéve, hogy az a minimum, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel.

Az oknyomozó portál cikke szerint egyébként több olyan magyar személyt is sikerült beazonosítaniuk, akiket a telefonjukon keresztül megfigyelhettek. Így például két újságírójukat, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. De ide sorolták Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával.