Karácsony Gergely: A politika nemcsak lehet más, a politikának másnak kell lennie

Karácsony Gergely: A politika nemcsak lehet más, a politikának másnak kell lennie

Karácsony Gergely (Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem váltásra, hanem igazi változásra van szükség, leszámolás helyett elszámolásra, bosszú helyett jóvátételre – erről beszélt Karácsony Gergely néhány órával azután, hogy hivatalos is bejelentette indulását a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. A politikus mögé már felsorakozott a Párbeszéd, az MSZP és az LMP is. Szombat délutáni online megtartott beszédében elmondta azt is, hogy életre hívja a 99 mozgalmat, amelynek olyan embereket hozott össze, mint Ángyán József, Kis János, Bod Péter Ákos, Ferge Zsuzsa, Alföldi Róbert és ifj. Bibó István.

A komoly döntések komoly megfontolást érdemelnek, ezért nem kevés tépelődés után döntött úgy, hogy elindul az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson – így kezdte szombat délutáni beszédét Karácsony Gergely.

A politikus szavai szerint olyan Magyarországra van szükség, ahol minden ember a saját sorsa főszereplője lehet, ahol a saját erőfeszítésein múlik az előrejutása. Hogy így legyen, ahhoz változás kell Magyarországon. Hiszen ma a kiszolgáltatottság több millió ember számára a hétköznapi valóság. – Változás kell és jóvátétel, hogy a jobb élet ne csak a kevesek kiváltsága legyen – fogalmazott, hozzátéve, hogy olyan hellyé kell tenni Magyarországot, ahol nem kell nyomorogni, ahol sokkal könnyebb felemelkedni és nehezebb lecsúszni.

Karácsony Gergely szerint ideje megtanulnunk, hogy a demokrácia csak akkor lesz tartós, ha az általa teremtett rendet a benne élők nagy többsége igazságosnak érzi. Így igazságot kell tenni, jóvá kell tenni a nagy többség által elszenvedett jogi, erkölcsi és anyagi károkat. Magyarországon ehhez ismét trónfosztásra van szükség, ezzel kezdődik a sérült és beteggé tett demokráciánk helyreállítása. Azonban – mint mondta – nem szabad mást odaültetni, a hatalom ugyanis nem lehet uralkodás, csakis szolgálat. – Nem azért kell leváltani az egy százalékot, hogy most mi jöjjünk helyettük, nem helycserére van szükség vagy visszavágóra. Nem hangosabbnak kell lenni a leghangosabbaknál, nem erőszakosabbnak a legerőszakosabbaknál. Nem váltásra, hanem igazi változásra van szükség, leszámolás helyett elszámolásra, bosszú helyett jóvátételre – közölte.

A politikus úgy fogalmazott, hogy ma a szabadság, a béke és emberség hiányzik leginkább az emberek életéből. Hiányzik a szabadság, mert a hatalmon lévők diktálnak és nem szolgálnak. Hiányzik a béke, mert a közjó és a közvagyon ellen elkövetett súlyos bűnekeit elfedve a hatalom mindig uszít valaki ellen, magyart hergel magyar ellen. Harmadikként pedig nagyon hiányzik az emberség, a szolidaritás, az együttérzés főleg az állam működéséből. Az új korszak, amelyet hite szerint jövő tavasszal kezdenek építeni, ezekről kell, hogy szóljon.

A főpolgármester felidézte, hogy 11 éve kezdett politizálni azzal a hittel, hogy lehet más a politika, ám eddig nem lett más. Azt viszont továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy a politika egyenlő a korrupcióval és az urizálással, megfogalmazása szerint tilos ebbe beletörődni. – A politika nemcsak lehet más, a politikának másnak kell lennie – szögezte le.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a megosztottságot fel kell számolni. Nem lehet az a kérdés, hogy nemzet vagy Európa, hanem azt kell mondani, hogy nemzet és Európa. Ugyanígy nincs Budapest vagy vidék, hanem Budapest van és vidék. Mint kiemelte, nincs fideszes és ellenzéki Magyarország, egyetlen Magyarország van, a közös haza, az erős vezető pedig az, aki képes egyesíteni. A politikára ugyanis nem úgy kell gondolni, mind állandó harcra. – Miért lenne a haza ellensége, aki a kormány bírálója? A politika nem ilyen – szögezte le. Ha nincs változás, akkor arra rámennek az egyetemek, a nyugdíjak, a Diákváros, a közvagyon, a Balaton és a Fertő-tó is.

– Nem vagyok hajlandó meghátrálni sem a kormány packázásai, sem a propagandagépezet támadásai miatt – fogalmazott Karácsony Gergely. Egyúttal kiemelte, hogy felveszi a kesztyűt, és nem csak azért, mert késznek és képesnek érzi magát arra, hogy, az ellenzéki szövetség élén legyőzze Európa legmohóbb, leggátlástalanabb és legcinikusabb kormányát. Hanem azért, hogy ne csak a kormányt cseréljék le, hanem megváltoztassák a politikát. – Kormányváltásnál több kell, újra kell építeni a köztársaságot, újra kell egyesíteni Magyarországot – mondta.

Karácsony Gergely szavai szerint olyan országban szeretne élni, ahol az embert hagyják dolgozni. Ő azt azonban már megtapasztalta, hogy Magyarországnak ma olyan kormánya van, amellyel képtelenség együttműködni, mert a kormány képtelen együttműködni. A tanárnak megmondják, hogy miből és mit kell tanítani, az újságírót provokátornak nevezik, a polgármestert pedig honvédő háborúba kényszerítik építkezés helyett.

Azt mondta, hogy a kampányban egyetlen percre sem hagyja magára a fővárosi önkormányzatot, de azzal a hittel indul az előválasztáson minden magyar önkormányzatot, az önkormányzatiság ügyét is szolgálja.

Karácsony Gergely kitért az ellenzéki pártok szövetségére, amelynek – megfogalmazása szerint – „érdemben növelnie kell a változást akarók táborát, ehhez pedig közösen kell megírniuk az ország történetének új fejeztét, ami nem hasonlíthat az előzőkre”. Az előválasztáson ezért nem azon kell versenyezni szerinte, hogy kinek van nagyobb szókincse a kormány szidására, bár ebben kétségtelenül erősnek nevezte a mezőnyt. Okos és érvelő vitákra van szükség, ahol eldől, hogy ki képes kiszélesíteni a változást akarók táborát. Alázattal kell egymáshoz állniuk, fejlődni, tanulni, ha kell egymástól, ha kell másoktól. Neki speciel – mint mondta – az angoltanároktól is.

Bejelentette azt is, hogy életre hívja a 99 mozgalmat, amely a pártok mellett akarja szolgálni a változást, a fékevesztett egy százalék megállításához szükség van ugyanis mindenkire. Itt külön kiemelte Ángyán Józsefet, Kis Jánost, Bod Péter Ákost, Ferge Zsuzsát, Alföldi Róbertet és ifjabb Bibó Istvánt. Ennek a mozgalomnak bárki lehet a tagja, amint a járványhelyzet megengedi, találkozásokat is szeretnének szerte az országban.

– A közös cél a kiváltságos kevesek 1 százalékának trónfosztása a 99 százalék érdekében – zárta beszédét Karácsony Gergely.