Karácsony Gergely pénteken 10-kor a Kossuth téren jelentheti be visszalépését

Karácsony Gergely pénteken 10-kor a Kossuth téren jelentheti be visszalépését

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter pénteken reggel 10 órakor a Kossuth téren rendkívüli közös sajtótájékoztatót tart, valószínűleg Karácsony visszalépéséről az ellenzéki előválasztástól.

Az ATV értesülése szerint Karácsony azon gondolkodik, hogy azt szabja visszalépése feltételéül Márki-Zay Péternek, hogy a választás megnyerése esetén a négyéves ciklus felénél helyet cseréljenek a miniszterelnöki székben. Nem ismert, hogy ehhez Márki-Zay mit szólna.

Márki-Zay Péter az ATV-nek azt mondta, hogy bár nem árulhat el semmit Karácsony Gergely pénteki bejelentéséről, de ő is ott lesz az eseményen, hiszen meghívták rá. Ebből egyre nyilvánvalóbb, hogy a főpolgármester az ő javára fog visszalépni az előválasztástól.

Az Egyenes beszéd című műsorban Márki-Zay arról beszélt, hogy minden adat azt mutatja, hogy ő tudja megnyerni az előválasztást Dobrev Klárával szemben, Karácsony viszont nem. Dobrevről elmondta, hogy a jó szereplése arra utal, hogy az ország nyitott a női politikusokra, ugyanakkor Dobrev "a lottó ötös" lenne Orbán Viktor számára.

A lapunkhoz eljutott értesülések szerint, amelyek megegyeznek a HVG, illetve az ATV értesüléseivel, Karácsony Gergely a délután folyamán hosszasan tárgyalt az esetleges visszalépéséről az őt támogató szervezetekkel.

A döntő hatást valószínűleg az jelentette számára, hogy a Momentum nyíltan Márki-Zay Péter mellett foglalt állást. Az értesülések szerint Karácsony Gergely még nem döntött véglegesen a visszalépésről, és az MSZP, illetve az LMP is a visszalépés ellen érvelt a vele folytatott tárgyalásokon.

A szerda esti állapot szerint még az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egyaránt megméretteti magát az ellenzéki előválasztás második fordulójában Dobrev Klárával szemben, minthogy a hosszas tárgyalások ellenére nem sikerült megegyezniük arról, hogy ki lépjen vissza a másik javára.

Az elmúlt napokban számos közvélemény-kutatás eredménye látott napvilágot arról, hogy a különféle felállások esetén ki nyerné az előválasztást, és az ő vezetésével az egyesült ellenzék milyen esélyekkel indulhatna az Orbán Viktor vezette Fidesszel szemben a jövő évi választásokon. A felmérések adatai sok esetben szöges ellentétben álltak egymással, egyértelmű kép nem olvasható ki belőlük.