Karácsony Gergely: Adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár

Karácsony Gergely: Adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elégedett azzal, amit az Fővárosi Közterület-fenntartó nyújtott hétfőn, megérti sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester a Hvg.hu-nak adott interjújában. Hangsúlyozta: a munkaerőhiány és az elavult géppark nem lehet kibúvó, „az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye”.

Karácsony elmondta, nem kötött alkut a kormánnyal, csupán a budapestiek érdekeit érvényesíti, és szeretne visszatérni a normális politikához. „A legdurvább kampányidőszakban is elmondtam, a kormánnyal egyenrangú, normális partneri viszonyra kell törekedni, ennek az alapja, hogy a főváros nem egy kisöcsi, akit a nagyok néha behívnak játszani.” Politikai ellenfele a Fidesznek, így nem fogja be a száját, ha meg kell védeni a szabadságot, a jogállamot, a kirekesztetteket – tette hozzá.

Karácsony Gergely: Eddig jó | Magyar Hang

Úgy veszem, van szándék a kormányban a megegyezésre, Budapest feltételeinek teljesítésére. Eddig jó - írta a Facebookon Karácsony Gergely azután, hogy a kormány részéről Gulyás Gergely reagált a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésére. A főpolgármester a miniszterre hivatkozva hozzátette, hogy a jövő héten kezdik tárgyalást. - Alig várjuk.

– Egy olyan főpolgármester, aki nem tudja a nyilvánosság és a város erejét használni a vitában, az félre lesz söpörve, az erő, amit a kormány politikájával szemben érvényesíteni kell, nem az enyém, hanem a budapestieké – fogalmazott. – Ezt a zárt ajtók mögött lehet használni. Arra készülök, hogy több mindent el fogok érni a budapestiek érdekében, mint Tarlós István.

Az atlétikai világbajnokság kapcsán a főpolgármester megismételte korábbi feltételeit, ha a kormány meg akarja rendezni a sporteseményt, biztosítson minden kerület számára legalább egy CT-t, és öt év alatt fordítson 50 milliárd forintot az egészségügyre. A Liget-projekt ügyében Karácsony hangsúlyozta, betartotta az ígéretét, hogy leállítja a beruházást. – A Fővárosi Közgyűlés azt a döntést hozta, hogy a már meg nem állítható beruházásokat be kell fejezni. Ez gyakorlatilag a Zene Házát jelenti, ami a legkisebb tervezett épület. Arról, hogy a Néprajzi Múzeum esetében mi nő ki a földből, még egyeztetni szeretnénk, mást pedig nem akarunk, nem is lesz. Úgy értelmeztem, a miniszterelnök is tudomásul vette a döntést.

A parkolásról szólva elmondta, az alvállalkozói szerződések fél éven belül megszűnnek. – Ahogy Zuglóban megtettük nyáron, úgy az egész városban bevezetjük, mert ez az első lépés a mutyi megszüntetésére – tette hozzá. A kérdésre, hogy mit szól Draskovics Tibor, Atkári János és Bodnár Zoltán visszatéréshez a fővárosi politikába, Karácsony úgy reagált, hogy azért lett politikus, mert meg akarta haladni a 2010 előtti világot. – Ma is azt gondolom, hogy teljesen máshogy kell politizálnunk, de azt a fajta stigmatizációt, hogy ha valaki a Gyurcsány-kormányban dolgozott, csak rossz ember lehet, visszataszítónak tartom. Komoly tapasztalattal és tudással rendelkező emberek vállaltak nehéz feladatot.

Karácsony Gergely: Ennek a világnak vége | Magyar Hang

Szomorú lenne, de állítása szerint feljelentést tenne Karácsony Gergely akkor is, ha az elmúlt évekből olyan problémás fővárosi szerződésre bukkanna, amelyben a szocialisták érintettek. Az ellenzéki pártok, így az MSZP támogatását is bíró főpolgármester-jelölt azt is mondta, hogy Tarlós és Orbán magánbirtokként kezeli a várost, de ennek a világnak vége.

A patkányirtási botrány kapcsán hangsúlyozta, jogszerű megoldást kell találni arra, hogy az ügyben tiszta helyzetet teremtsenek. A munkát jelenleg végző cég „nem jogszerűen lett megbízva a feladattal”. A Lokállal kötött szerződés felbontásáról elmondta, „már ketyeg a 180 napos felmondási idő. Ha nem akarják hamarabb felbontani a szerződést, lehet, élünk a jogunkkal, és jó kis cikkeket írunk a lapba. Rendkívül szórakoztató tartalmak lesznek.”

– Ezek nehéz ügyek, talán nem is tudjuk biztosan, hogyan kell jól kezelni, de a Katona volt az első intézmény, amely egyáltalán akarta kezelni. Azzal egyetértek, hogy az áldozat inkognitóját meg kell őrizni, de az agresszorét nem lehet, az egy abszurd próbálkozás volt – mondta el véleményét a Katona József Színház szexuális zaklatási ügyéről. Karácsony szerint a színház sután, de mégiscsak kommunikálta a dolgot, „szemben az összes többi üggyel, mikor az áldozat hozta nyilvánosságra a vele történteket.”