Karácsony Gergely: Aggasztó számok, előrejelzések látnak napvilágot

Karácsony Gergely: Aggasztó számok, előrejelzések látnak napvilágot

Karácsony Gergely Facebook-üzenete Budapest újranyitása alkalmából Budapest újranyitását (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideje van a figyelmeztetésnek: a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés más, újfajta hozzáállást igényel a döntéshozóktól. Több megfontoltságot, pontosabb tervezést, kiegyensúlyozott tájékoztatást. És némi példamutatást is – ezzel a felütéssel kezdi a főpolgármester hosszú Facebook-bejegyzését. Mint írja, „aggasztó számok, előrejelzések látnak napvilágot, és nem csak Budapestre vonatkozóan. Tudjuk, sok szempontból különbözik a járvány második hulláma az elsőtől”.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3560716887294465

Az idősotthonokkal kapcsolatban közölte, hogy ma nincs olyan ellátott, aki elkapta volna a fertőzést, de ez nem biztos, hogy így is marad. Mint írja, a mai tudásuk szerint az első hullám jelentős részben intézményi fertőzés volt, az idősotthonokba is a kórházakból kerülhetett be a vírus, a második hullámban azonban a kórházak mellett komoly kockázatot jelent, hogy a látogatók, vagy az ott dolgozók vihetik be a fertőzést az intézményekbe. Ez ellen két dolgot tehetnek: elrendelték a látogatási tilalmat az idősotthonokban, és folyamatosan szűrik nem csak az ellátottakat, de a dolgozókat is.

„Rövidesen ezres nagyságrendben jelenhetnek meg Magyarországon a fertőzöttek – állítják a tudósok a mai sajtóhírek szerint, és én nem nagyon értem, hogy az ilyen modellszámítások, és az abból fakadó feladatok miért nem a hivatalos tájékoztatás részei” – folytatja bejegyzését Karácsony.

A főpolgármester ezzel valószínűleg az innovációs tárca járványügyi munkacsoportjának számítására utal: eszerint jelenleg egy fertőzött valószínűleg 2-2,5 embernek adja tovább a vírust, ez egyébként a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületnek (NKE) Covid-szimpóziumán hangzott el. Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője idézte fel a munkacsoport modelljét, mely szerint augusztus 30-án a legvalószínűbb reprodukciós szám (R) 2-2,5 volt, azaz egy fertőzött 2-2,5 másik embernek adta át a fertőzést, ami drasztikus, határozott intézkedések bevezetését indokolja. Ha a szerdai 365 új fertőzöttel számoljuk a 2-2,5 -es reprodukciós rátát, könnyen belátható, hogy rövidesen ezres nagyságrendben jelenhetnek meg az új fertőzöttek – írja a napi.hu.

Hangsúlyozza, hogy európai összehasonlításban még mindig le vagyunk maradva a tesztelések számát illetően, ennek egyik oka az lehet, hogy más uniós tagállamokhoz képest is túl szigorú annak szabályozása, kinek jár ingyenes teszt. Budapesten a kockázatot jelentő munkahelyeken dolgozó kollégáinkat szűrik, a második hullámra készülve is több ezer tesztet tartalékoltak, eddig 24 ezer, a közeljövőben pedig 12 ezer tesztet végeznek el – tette hozzá.

Végezetül megemlíti még a példamutatást: „Ha például azt mondja a kormány, inkább ne utazzanak a magyarok az Adriára, akkor ezek után a kormánytagok se tegyék ezt. Ha azt mondják, viseljünk maszkot, ugyan vegyék már föl ők is. És ha azt mondják, tartsuk a távolságot, ne pacsizzanak már minden nyilvános eseményükön!”