Karácsony Gergely: Botrány, hogy jövőre is megfelezik az iparűzési adót

Karácsony Gergely: Botrány, hogy jövőre is megfelezik az iparűzési adót

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem a Városháza el nem adása a botrány, hanem ez – ezzel kommentálta Karácsony Gergely, hogy az idei évhez hasonlóan jövőre is csak az iparűzési adó felét kell befizetniük a kis- és középvállalkozásoknak az önkormányzatok kasszájába. Jó ideje hallani arról, hogy az ebben az évben a koronavírus-járvány miatt a cégeknek adott könnyítés – ami az önkormányzatoknak ugyanakkor nehézség – ezután is megmarad, szerdán pedig a Belügyminisztériumban ezt hivatalosan is közölték az önkormányzati szövetségekkel.

Az intézkedés fenntartását ezúttal már nem a járvánnyal, hanem a minimálbér 200 ezer forintra emelésével indokolja a kormányzat. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kedden a köztelevízióban már elmondta, hogy a kormány azzal is segíti a munkáltatókat, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a helyi iparűzési adó idei beszedési formája jövőre is megmarad. Ezekkel az intézkedésekkel a cégeknél mintegy 660-670 milliárd forint marad, amit béremelésre fordíthatnak a vállalatok – mondta.

Gémesi György és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetői már kedden, más szervezetek – így a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete – pedig szerdán próbáltak tiltakozni. Azzal érveltek, hogy a kormány ezzel lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatokat, végső soron pedig a magyar embereket.

Karácsony Gergely szerint idén és jövőre csak ez az intézkedés nagyjából annyi pénzt vesz ki a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek költségvetéséből, amennyit állítólag a Városháza ér, csaknem 40 milliárd forintot. Megfogalmazása szerint ugyanis „a Városháza el nem adása körüli műbalhé egyetlen pozitív hatása, hogy bevezetett egy sajátos mértékegységet, amivel a kormány aljasságait érzékeltetni lehet”.

A főpolgármester azt is felidézte, hogy a kiesés miatt a vidéki nagyvárosokat vagy kompenzálják, vagy nem, de „a főváros és a kerületek ne is álmodjanak ilyenről”. Legalábbis eddig nem kaptak segítséget.