Karácsony Gergely: Brutális megszorítást jelentett be a kormány

Karácsony Gergely: Brutális megszorítást jelentett be a kormány

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg kell védenünk Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól! Lehet játszadozni a szavakkal, de a hétvégén bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: brutális megszorítás. Szemben a kampányszlogenekkel és az ellenzék szapulására elfecsérelt propagandával, az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Tette mindezt előzetese egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül – közölte Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap a Facebook-oldalán

A főpolgármester szerint nem igaz az a kormányzati állítás, hogy a kisvállalkozások és az önkormányzatok képesek lesznek kigazdálkodni annak hatásait, hogy kikerülnek a rezsicsökkentés alól. A járvány, a válság, a háború és a foglalkoztatási gondok által meggyötört vállalkozások ennek hatásait áremelkedésekkel tudják csak kezelni, ez tovább gerjeszti az inflációt, vagyis a most bejelentett kormányzati megszorítások mindenkit érinteni fognak. A „minisztériumi kiadáscsökkentés” valódi jelentése pedig nem más, mint hogy az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a rendvédelem, az önkormányzatok nyögik majd a költségvetési megszorítások terheit – írta.

Azt kértük a kormánytól, hogy bővítse, és ne szűkítse a rezsicsökkentés hatálya alatt lévő területeket. Egyik ilyen szektor a közösségi közlekedés, ahol egyszerre jelenik meg az üzemanyag ára növekedése miatti teher, valamint a villamosenergia és a földgáz árának drasztikus emelkedése miatti többletköltség. Ez 20 milliárd forint körüli többletet is jelenthet 2022-ben az előző évhez képest. A kormány által most bejelentett lépés azt eredményezi, hogy a közvilágítás is kikerül a rezsicsökkentés hatálya alól. Amennyiben a főváros nem hozott volna nem szokványos lépéseket már 2021 decemberében, akkor ennek éves költsége mintegy 8-10 milliárd forinttal emelkedett volna az év során – tette hozzá.

Sürgős lépésekre van szükség a károk felmérése, minimalizálása, és hosszú távú rendezése érdekében. „Annak érdekében, hogy Budapestet megvédjük a rezsicsökkentés hatásaitól”, az alábbi döntéseket hozta:

A lehető leghamarabb összehívja a fővárosi önkormányzati szakértőiből, a legnagyobb fogyasztójú fővárosi tulajdonú cégek vezetőiből álló testületet. Cél, hogy rövid időn belül javaslatokat tegyenek le az energiaköltségek csökkentése érdekében, ezeket a javaslatokat fővárosi kerületek számára is adaptálhatóvá tesszük.

Egyeztetést kezdeményez a fővárosi országgyűlési képviselőkkel.

A június 13-ai héten Brüsszelben folytat tárgyalásokat az Európai Bizottság illetékeseivel annak érdekében, hogy a fenntartható energiapolitikára uniós forrásokat szerezzenek Magyarországnak és Budapestnek.

Tárgyalást kezdeményez a budapesti gazdasági élet meghatározó szereplőivel, és a már korábban is javaslatokat kidolgozó civil szervezetek képviselőivel, valamint a tudományos élet meghatározó szereplőivel. Ennek a „Budapest150 – Energia és fenntarthatóság csúcsnak” a célja, hogy a város életére általános érvényű javaslatokat dolgozzunk ki közösen az energiahatékonyság és a fenntarthatóság jegyében.