Karácsony Gergely Budapest posztumusz díszpolgárának javasolja Setét Jenőt

Karácsony Gergely Budapest posztumusz díszpolgárának javasolja Setét Jenőt

Setét Jenő (Fotó: Roma Sajtóközpont)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi városvezetés azt fogja javasolni a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy Setét Jenő munkáját és életét posztumusz díszpolgári címmel ismerjük el – közölte Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán. Setét Jenő roma polgári jogi aktivistát pénteken helyezik örök nyugalomra.

– Bárcsak nem kellene ezeket a sorokat írnom. Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista távozása pótolhatatlan veszteség. Óriási szüksége volt hazánknak arra a kérlelhetetlen és kritikus munkára, amit folytatott. Az a kötelességünk, hogy harcoljunk tovább azért a világért, amiben hitt: egy igazságos és egyenlő Magyarországért. Tudjuk, hogy nekünk is rengeteg feladatunk van még. Elsősorban ezzel tartozunk Jenő emlékének. Setét Jenő legyen Budapest posztumusz díszpolgára, Budapest pedig mindannyiunk közös otthona – írta a főpolgármester.

Setét Jenő tragikus hirtelenséggel, 50 éves korában hunyt el január 25-én, sajtóértesülések szerint szívinfarktusban. Setét Jenő már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozott a Roma Polgárjogi Alapítványnál. A Roma Büszkeség Napja rendezvényt is ő hívta életre.

Számos díjjal tüntették ki, 1997-ben a Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben a Solt Ottilia-díjat, 2008-ban az Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben a Fekete Párduc-díjat, 2020-ban a Raoul Wallenberg-díjat kapta meg.