Karácsony Gergely: Budapesten a klímavészhelyzet a napi valóság

Karácsony Gergely: Budapesten a klímavészhelyzet a napi valóság

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán egy 2016 augusztusában készült képpel hívja fel a figyelmet arra, hogy „miért kell a beton helyett a fákat választanunk Budapesten”.

– Láthatjuk, hogy a belvárosi kerületekben akár 20-25 °C-kal is melegebb a felszín, mint a zöldebb városrészeken – írja bejegyzésében a megosztott képre utalva.

– Ezért hirdettem klímavészhelyzetet Budapesten, amely nem egy hangzatos jelszó, hanem a napi valóság. Ezért indítottuk el a többek között a Vadvirágos Budapest programot, helyeztünk el Hűsítő szigeteket a forgalmas közlekedési csomópontokon, és tesszük zöldebbé a rakpartot, a Blaha Lujza teret, a Bakáts teret. A Fidesz megmondóemberei méhlegelőket kaszálnak, „zöld őrületként” hivatkoznak a klímaváltozásra, miközben az Orbán-kormány betonba önti és kiárusítja zöldterületeinket, természeti kincseinket, utódaink jövőjét – írja a politikus.

Mint megírtuk, hétfőn jelent meg az ENSZ klímaváltozásról szóló jelentése, amely gyökeresen felforgatta a világ közvéleményét is. Már csak azért is, mert a szakértők által jósolt szélsőségesebb és gyakoribbá váló természeti jelenségeknek már most elszenvedői vagyunk. 

A jelentés 14 ezer szakértői vélemény alapján azt állapította meg, hogy „az utolsó pillanatban vagyunk” a klímaváltozás megfékezéséért folytatott küzdelemben. A dokumentum is megerősítette az azonnali cselekvés szükségességét: ha most nem lép az emberiség, akkor nem tudja megállítani, illetve lassítani azokat a folyamatokat, amelyek ellehetetlenítik majd az életfeltételeket az egész világon, így Magyarországon és a Kárpát-medencében is.

Ezzel kapcsolatban az LMP társelnöke is a klímaváltozás elleni azonnali cselekvésre szólította fel az Orbán-kormányt.

Kanász-Nagy Máté szombati sajtótájékoztatóján elmondta, a kormánynak támogatnia kell a megújuló energiaforrásokat, át kell gondolnia a teljes közlekedési rendszert, és országos épületszigetelési programot kell indítania.