Karácsony Gergely keményen visszaszólt Orbán Viktornak

Karácsony Gergely keményen visszaszólt Orbán Viktornak

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tegnap a parlamentben a miniszterelnök ismét Budapestre hivatkozott, és már megint nem sikerült közelébe se lennie a valóságnak. A hazugság sem menti persze szorult helyzetét, hosszú évek uszítása után most arra kellene magyarázatot adni, miért támogatja a kormány harmadik országbéli vendégmunkások tízezreinek munkavállalását Magyarországon – írja keddi bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. A miniszterelnök hétfőn a parlamentben Kálmán Olga vendégmunkásokkal kapcsolatos kérdésére vágott vissza azzal, hogy éppen az ellenzéki vezetésű Budapest hozott 13 külföldi vendégmunkást buszsofőrnek.

A főpolgármester szerint Budapest vezetésének vendégmunkásokkal kapcsolatos álláspontja a következő: „Budapest szerint a vendégmunkások munkaerőkölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a saját cégeink számára ilyen foglalkoztatást nem engedünk. A Budapest-családban meglévő mintegy ezer betöltetlen álláshelyet a munkavállalókat védő, őket anyagilag is megbecsülő megoldásokkal igyekszünk betölteni. Annak kapcsán, hogy a BKK-val szerződésben álló magánszolgáltató(!) munkaerőkölcsönzéssel vendégmunkásokat alkalmaz, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes alapos cikkben foglalta össze a városvezetés álláspontját.”

– Fontos előrebocsátani: nem a külföldiekkel van baj, mi nem ülünk fel semmiféle xenofób uszításnak, súlyos tévedés ilyet belelátni az elvi meggyőződésbe, Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik, és ez így is marad – hangsúlyozza Karácsony. Szerinte a gond a konstrukcióval, a munkaerőkölcsönzéssel van, azért, mert ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is. – A minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét – érvelt a főpolgármester. Szerinte a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni, és Magyarországnak van munkaerő-tartaléka, akikről bűn lemondani.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nemrég azt nyilatkozta, hogy a városvezetés nem tartja jó iránynak a sofőrhiány külföldiekkel történő enyhítését. A politikus ezt azután mondta, hogy a BKK 450 budapesti buszát üzemeltető ArrivaBus Kft. bejelentette, hamarosan indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőröket is alkalmaz majd a járatain. Huszonhárom újonc fülöp-szigeteki buszsofőr már itt van Magyarországon, és a következő hetekben már intenzíven tanulják a magyart, a tervek szerint januárban állnak munkába.