Karácsony Gergely egy hónapra beülne a parlamentbe, hogy segítsen Budapesten

Karácsony Gergely egy hónapra beülne a parlamentbe, hogy segítsen Budapesten

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely az április 3-i választás után, ellenzéki győzelem esetén is maradna Budapest főpolgármestere, de egy hónapra beülne a parlamentbe – egyebek mellett erről beszélt az Mfor.hu-nak adott interjúban. Erre azért lenne lehetősége, mert a mandátumot nyert országgyűlési képviselőknek a jogszabályok alapján 30 napon belül kell az összeférhetetlenségüket megszüntetni. Karácsony Gergely a szövetségre lépett ellenzéki pártok országos listájának első öt helye közül az egyiknek a várományosa. 

A főpolgármester szavai szerint a „tiszavirág életű mandátumát” arra használná, hogy benyújtson egy budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, „Magyarország szíve” nevű törvényjavaslatot.

Ebben arra tenne javaslatot, hogy az állam, az agglomerációs települések és a fővárosi önkormányzat között milyen legyen a feladatmegosztás és a finanszírozás kiszámítható és fenntartható módja. – Ma ez hiányzik, noha erre nagyon világos európai modellek léteznek. Az lenne a fontos, hogy a közösségi közlekedés azon logikáját, amelyet ma a BKK képvisel, miszerint a város megrendel szolgáltatásokat részben a saját, részben az állam, részben magántulajdonú cégektől, terjesszük ki az egész agglomerációra és a pénzt ennek megfelelően dobjuk össze. Ne legyen az, hogy Budapest beleroskad abba, hogy finanszírozza azokat a közösségi közlekedési rendszereket, amelyeket nagy, és remélhetőleg egyre nagyobb mértékben nem csak a fővárosiak használnak. Egységes menetrendre és egységes közlekedési tarifára van szükség az egész régióban – magyarázta.

Emellett helyet kapna a törvényjavaslatában egy olyan rész is, amely az építési hatósági feladatokban világossá tenné az önkormányzatok kompetenciáját, védené a még be nem épített zöld területeket, csak a kötöttpályás közlekedés közelében engedne intenzívebb beépítést. De javasolna egy új konzultációs testületet is, amely az agglomerációs és a budapesti önkormányzatok munkáját hangolná össze. A minta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) lenne. Az FKT működését pedig törvénybe emelné.

Az interjúban kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel legutóbb 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörésének idején találkozott.