Karácsony Gergely: Elindulok a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Karácsony Gergely: Elindulok a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eldőlt: elindul az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson Karácsony Gergely. A politikus mindezt szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be. Azért száll be a küzdelembe, mert úgy érzi, hogy a haza nagy bajban van.

Valami fontos dolgot szeretnék mondani – így kezdte élő Facebook bejelentkezését szombaton délelőtt Karácsony Gergely. A főpolgármester szülőfalujából, Nyírtassról jelentkezett be, mert – mint mondta – „az elejéről kell kezdenie”.

Egy életünk van és egy hazánk, én az életem elmúlt bő tíz évét igyekeztem a hazám szolgálatába állítani – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban azon kellett gondolkodnia, tud-e még többet adni a hazának. Sokat gondolkodott, mert bizonyos döntéseket hosszú töprengés után tud meghozni, de ennek a végén, „tele hittel és reménnyel”, elfogadva az őt támogató pártok támogatását, bejelentette: miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson.

Azért hozta meg a döntést, hogy belevág, mert úgy érzi, hogy a haza nagy bajban van. A sok baj közül talán a legfontosabb, hogy „Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak, egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott”. Karácsony Gergely szavai szerint ezért elsősorban azt a célt szeretné szolgálni, hogy „Magyarországot újraegyesítsük”.

Kifejtette, hogy az élete fontos életeseményei, helyszínei az ország nagyon különböző részeihez kapcsolódnak, ezért azt érzi, hogy miniszterelnök-jelöltként mindent vinnie kell magával, ami 46 év alatt azzá tette, ami most. Vinnie kell magával Nyírtasst, gyermekkora helyszínét, ahol szülei is „örökké küzdő magyarok voltak”. Onnan viszi magával a föld szeretetét, a természet közelségét, vagyis a zöldpolitikát. Onnan viszi magával élete egyik legnehezebb tragédiáját, hiszen ott veszítette el édesapját. Felidézte, hogy édesapja halála után édesanyja őt és három testvérét egyedül nevelte fel, a küzdelme nem volt hiábavaló, mindannyian diplomát szereztek és ki tudtak teljesedni. Nyírtassról viszi ezért azt a hitet is, hogy a nehéz sorsú emberek kell, hogy számítsanak a többiekre, hogy egy négygyermekes özvegyasszony nincs magára hagyva.

Karácsony Gergely szavai szerint nem ígér stadiont Nyírtassnak, nem helikopterrel érkezett és nem is fogja az ország leggazdagabb emberét csinálni a polgármesterből.

A politikus megfogalmazása szerint azért indítja Nyírtassról a bejelentése napját, mert az örökké küzdő magyarokért szeretne dolgozni, a különböző módon élő, különböző pártokkal szimpatizáló, egyik napról a másikra élő 99 százalékért, nem az egy százaléknyi kiváltságosokért.

Az ellenzéki előválasztásra korában már bejelentkezett Jakab Péter, a Jobbik és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. El fog indulni Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és zajlik a tárgyalás Pálinkás József volt akadémiai elnökkel is.

A miniszterelnök-jelölti verseny kétfordulós lesz. Az elsőt szeptember 18-a és 26-a között tartják, a három legtöbb szavazatot szerző induló pedig újra megméreti magát október 4-e és 10-e között. A szavazóknak lehetőségük lesz mind személyesen, mind pedig online regisztrálni és leadni a voksukat.