Karácsony Gergely ellenzéki egységet sürget Budapesten

Karácsony Gergely ellenzéki egységet sürget Budapesten

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje és Tóth Bertalan, a szocialisták pártelnöke két politikai alakulat majálisán a fővárosi Városligetben 2019. május 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közelgő európai parlamenti és az őszi önkormányzati választások voltak a fókuszban, amikor az MSZP és a Párbeszéd közös majálisán a két párt vezetője a színpadra állt. Beszéltek álmokról, Városligetről, ellenzékről.

Létre kell hozni azt az egységet, ami garantálja, hogy Budapesten változás legyen – így fogalmazott Karácsony Gergely, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje délben a majálisi rendezvényükön. Arra azonban már nem tért ki részletesebben, hogy mire gondol, hiszen a fővárosban nagyon úgy tűnik, hogy megrekedtek az egyeztetések. Az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum ugyan már megállapodott arról, hogy kiket indítanának a kerületekben a polgármesteri posztokért, ám ezt nem fogadja el a Jobbikot, az LMP-t, és a Puzsér Róbertet jelentő tömb. Karácsony Gergely mindenesetre azt mondta, hogy ő nem az ellenzék, hanem a budapestiek főpolgármester-jelöltje szeretne lenni.

A politikus szimbolikusnak nevezte a majálisuk helyszínét, a Városligetet, az ugyanis a magyar történelem egyik büszkesége, de Budapest bekebelezése is szerinte ott kezdődött. Ezt az alkalmat is megragadta, hogy Tarlós Istvánt bírálja, hiszen szerinte ma a főváros egy olyan hely, ahol patkányok szaladgálnak az utcán, fákat vágnak ki, elzavarják az ország legjobb egyetemét, ebből pedig látszik, hogy nincs felelős vezetője. – Tarlós István elvesztette főpolgármester-jellegét, a Fidesz helytartójává vált – mondta.

Az MSZP elnöke egy kicsit átfogalmazva ugyan, de klasszikussal kezdett: volt egy álmunk. Tóth Bertalan a 15 évvel ezelőtti uniós csatlakozásunkra utalt, amikor volt egy álmunk arról, hogy fel tudunk zárkózni a nyugati bérekhez, a nyugat-európai életszínvonalhoz, hogy egy olyan országban élhetünk, ahol a politikusok számon kérhetők. Ma viszont egy olyan kormánya van Magyarországnak, amely szerinte elszigetelődve ezt az együttműködést akarja gyengíteni. – Az uniós pénzeket saját céljaikra használják fel, hogy azt ellopva olyan médiabirodalmat és gazdasági holdudvart építsenek, amely elfojtja a szabadságot – mondta.

Fűre lépni szabad! Karácsony Gergely nyolc pontja Budapest jövőjéről | Magyar Hang

Fővárosunk lehetőségeitől messze elmaradva teljesít, és ma nem azt nyújtja lakóinak, amit megérdemelnének.

Tóth Bertalan ki is használta a lehetőséget, hogy a május a 26-i európai parlamenti választáson az MSZP és a Párbeszéd listáját népszerűsítse. Említett is néhányat a felvállalt ügyeikből, a közös minimálbért, a közös európai minimálnyugdíjat, illetve a közös családi pótlékot.

Nem feledkezett meg arról sem, hogy a munka ünnepe is van, ennek mentén is a kormány bírálata volt fókuszban. – Ez a kormány a munkavállalók ellensége – mondta, hozzátéve, hogy elvették a kafetériát, felszámolták a lakástakarék-pénztárakat, több százezer család dolgozói szegénységben él, és jött az ellenzéki slágertéma, a rabszolgatörvény is. Azzal szerinte a kormány azt üzente a magyar munkavállalóknak, hogyha többet akartok keresni, akkor dolgozzatok többet.

Dobrev Klára: nem igaz, hogy az EU-n kívül is van élet

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szerint az EU-n kívül csak káosz, nyomor és összeomlás van. A párt majálisáról tudósító MTI beszámolója szerint az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett érvelő Dobrev Klára azt mondta, Magyarország számára nincs más út, csak az, hogy egy erős európai közösség egyenrangú polgára legyen.

A politikus, aki beszédében nagy hangsúlyt helyezett a DK európai minimálbérről, családi pótlékról és minimálnyugdíjról szóló ígéreteire, leszögezte, hogy az Európai Egyesült Államok gazdagabb Magyarországot jelent. Az elkövetkezendő években a világ nagy kihívásaira, mint például a klímaváltozásra, a globalizáció okozta szegénységre, vagy a nemzetközi terrorizmusra csak közösen, európai összefogással lehet válaszolni – mondta. Dobrev szerint az Európai Egyesült Államok nem lopná el a magyarok pénzét a közbeszerzéseken, nem lopná el a fél Balaton-partot, nem venné el a gazdák földjeit, hogy azokon oligarchák nyerészkedjenek, nem rabolná el a budai Várat.

Az Orbán-kormányt bírálva arról beszélt, hogy ma a betegszállítóknak kézben kell vinniük a betegeket, az orvosoknak sokszor a nem sterilizálható eszközöket is újra kell sterilizálniuk, a multinacionális cégek dolgozóit a "rabszolgatörvénnyel eladták", a közigazgatásban dolgozóktól pedig nemcsak a szabadságuk jelentős részét vették el, de még az ebédidejüket is. Hozzátette, nem igaz, hogy ha gyűlöljük Brüsszelt, akkor jobb lesz az egészségügy, nem igaz, hogy ha hadban állunk az ENSZ-szel és a civil szervezetekkel, akkor magasabbak lesznek a bérek, és nem igaz, hogy ha rettegünk a migránsoktól, akkor nőni fognak a nyugdíjak.

A DK listavezetőjével készült nagyinterjúnkat ITT olvashatják!