Karácsony Gergely és Gémesi György együtt fordult Novák Katalinhoz

Karácsony Gergely és Gémesi György együtt fordult Novák Katalinhoz

Képünk illusztráció! (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ne írja alá Novák Katalin a napokban elfogadott és sok kritikát kiváltott szociális törvény módosítását – ezt kéri a köztársasági elnöktől a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében Karácsony Gergely és Gémesi György. Az új szabályozás szerintük ugyanis a létbiztonság további csökkenésével, valamint a szegénység és a területi egyenlőtlenségek további súlyosbodásával fenyeget.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a szociális törvény módosítását, eszerint „mindenki felelős önmagáért”, ha pedig valaki nem képes magáról gondoskodni, akkor ebben a hozzátartozóknak kell segíteni. Ha ők sem képesek, akkor következik az önkormányzat és csak végül az állami segítségnyújtás az egyházi és civil szervezetekkel.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint ez új elvi alapokra helyezné a magyarországi szociálpolitikai rendszert, hiszen az állam a korábbiaknál is kevesebb felelősséget kíván vállalni a polgárai jólétéért és létbiztonságáért, a szegénység csökkentése és a rászoruló polgárok támogatása iránt. Felelőtlenségnek tartják széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd, valamint részletes hatásvizsgálatok elkészítése és nyilvánosságra hozatala nélkül erről dönteni. Úgy vélik, a létbiztonság további csökkenésével, valamint a szegénység és a területi egyenlőtlenségek további súlyosbodásával fenyeget, ha az állam anélkül hárít további szociálpolitikai feladatokat az önkormányzatokra, hogy biztosítaná számukra az ezek ellátásához szükséges erőforrásokat. Az önkormányzatok a jelenlegi megélhetési válságban gyakran erejükön felül segítenek polgáraikon, az állam feladatait is átvállalva biztosítanak támogatásokat, miközben a kormány hatásköröket és forrásokat von el tőlük. Ez is szükségessé teszi szerintük, hogy a törvény hatályba lépése előtt történjen érdemi egyeztetés az önkormányzatok szövetségeivel.

A szövetség ezért azt kéri Novák Katalintól, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Kérésükben hivatkoztak az államfő beiktatási beszédére, amelyben külön is felelősséget vállalt a rászoruló honfitársainkért, azokért a polgárokért, akik „a többség számára láthatatlan helyeken, rossz körülmények között élnek”.