Karácsony Gergely: Ha kell, a saját testemmel védem a Városligetet

Karácsony Gergely: Ha kell, a saját testemmel védem a Városligetet

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit – jelenti ki a Párbeszéd-közeli VIP-nek adott interjújában Karácsony Gergely főpolgármester, aki egyben a párt társelnöke is.

A politikus arról is beszél, hogy amennyiben nem sikerül megakadályozni a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap elleni magyar és lengyel vétót az unióban, akkor a Szabad Városok kezdeményezés ajánlata, hogy az utóbbiban lévő pénzt – benne a hazánknak járó 2800 milliárd forintot – tegyék be egy alapba, amire az önkormányzatok pályázhatnak a koronavírus-járvány gazdasági, társadalmi és ökológiai kárainak az enyhítésére.

Az interjúból kiderül, hogy a főpolgármester elmondása szerint minden ésszerű járványügyi korlátozást támogat, de a Budapest levegőjének minőségromlását előidéző ingyenes parkolást nem. – Azt azonban rendkívül szánalmasnak tartom, hogy bármilyen ellenzéki ötlettől, javaslattól a kormány és a sajtója első körben mindig epét hány, majd Orbán Viktor bejelenti, mint saját javaslatát. Egy példa: főpolgármesterként közöltem, hogy antigén tesztek beszerzésével a város elindítja a pedagógusok tesztelést, ezután rám rontott a kormányzati kommunikáció és a lakájmédia azzal, hogy hülye vagyok. A miniszterelnök egy nappal később ugyanezt jelentette be. A kérdésem: nem lehetne megspórolni ezeket a végtelenül ostoba játszmákat? – fejtegette Karácsony Gergely.

Abból pedig elege van, hogy „az Orbán-kormány az egyetlen Európában, amely válság és járvány idején nem támogatja, hanem sarcolja az önkormányzatokat.” Ezt bizonyítja a kormány által igazságtalanul kivetett Budapest-adó, hogy 10-ről 35 milliárd forintra emelte a szolidaritási adót jövőre. Míg az államnál 7 százalékos kiesés történt, addig Budapesten 25, mégis nekünk kell fizetnünk ezt a sarcot is. Ez pont fordítva kellene, hogy működjön, és nekik kellene szolidárisnak lenni velünk.

Majd hozzáteszi: „ott tesz be a városnak, ahol csak tud. Amióta én vagyok a főpolgármester, a kukaholding például jogszabálysértő módon nem adja tovább a budapestiek által befizetett szemétszámlát Fővárosi Közterület-fenntartónak, hanem minden ötödik forintot zsebre rak. Ez súlyosan jogsértő, nem hagyjuk annyiban. De a világ botránya az ivóvíz-adó, az, hogy négy és félszeresére emelték a Fővárosi Vízművek által befizetendő közterhet, vagyis mi fizetünk milliárdokat az államnak azért, hogy eljuttassuk az ivóvizet a budapestiekhez. Nem adóztatják multikat, akik alig fizetnek társasági adót, nem adóztatják meg az energiazabáló iparágakat, a pénzügyi spekulációt, de azt igen, ha valaki vizet szolgáltat az embereknek. A vízművek ezért jövőre veszteséges lesz, előbb-utóbb pedig csődbe fog menni, hacsak nem váltunk kormányt, és változtatjuk meg ezt a törvényt.

Karácsony arra is kitért Parragh Lászlóra, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökére utalva, ám őt nem nevesítve, a kormányfő kliense, egy bukott vállalkozó, akinek a szervezete alig képviseli a vállalkozásokat, viszont beszedi tőlük a pénzt, majd tökéletesen dilettáns javaslattal állt elő. A veszély nem ebben van, hanem hogy a kormányfő ezt láthatóan komolyan veszi. Pedig tudnia kellene, hogy az iparűzési adó elvétele Budapest mellett szinte a teljes önkormányzati rendszert csődbe dönti. A fővárosnak az iparűzési adó adja saját bevételeinek 70 százalékát.” 

Végül arról is beszél, hogy „a Fidesz azonban nem úgy tekint ránk, mint a város legitim vezetésére, hanem mint a legyőzendő ellenzék részére. És eleve gyűlölik a tőlük független, autonóm intézményeket. Csak azt nem értem, hogy ha nem támogatnak adóemelést, akkor ránk miért róttak ki jelentős mértékűt.” Érvelése szerint ugyanis „nem nagyon lehet másként értelmezi, hogy a kormány három és félszeresére emelte a szolidaritási, négy és félszeresére az ivóvíz-adót – ezt mind Budapestnek kell befizetnie ebben a nehéz helyzetben –, minthogy ki akarják törni a főváros nyakát.”