Karácsony Gergely: Hazug és méltatlan támadássorozatot kaptam a kormánytól

Karácsony Gergely: Hazug és méltatlan támadássorozatot kaptam a kormánytól

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csitul a vita a kormány és Karácsony Gergely között, a fókuszban ezúttal is az idősotthonok állnak.

– Úgy tűnt, hogy van némi esélye egy valódi nemzeti összefogásnak, ami különösen fontos lenne ilyen nehéz időkben – írta Facebook oldalán a főpolgármester a múlt szerdai kormányülésre utalva. – Együttműködés helyett azonban egy hazug és méltatlan támadássorozatot kaptam a kormánytól – közölte. Szavai szerint a rágalmakra tényekkel válaszol és öt pontban szedte össze az idősotthonok kapcsán kialakult vitában a saját érveit.

Azzal kezdte, hogy a jogszabály alapján a kormány feladata a védőeszközök beszerzése, ehhez képest a Fővárosi Önkormányzat idősotthonaiban az ilyen eszközök túlnyomó részét a főváros biztosította. Ehhez hasonlóan a szűrést is kormányzati feladatnak nevezte, mégis, ezeken a helyeken a főváros indította el a teszteléseket.

Karácsony Gergely

Kitért arra – amivel kapcsolatban korábban már dokumentumokat is nyilvánosságra hozott –: a főváros többször is kérte, hogy a kórházakból csak negatív koronavírus-teszttel vigyenek vissza lakókat az idősotthonokba, de a kormányhivatal ezt ellenezte, ezért nem is így történt. Leírta azt is, hogy a fővárosi intézményekben végzett hivatali ellenőrzések semmilyen jogszabálysértést nem tártak fel.

Végül pedig kiemelte, hogy számos idősotthonban megjelent már a koronavírus, a tiszti főorvos mégis csak a fővárosi fenntartású intézményekről közöl adatokat. A többivel kapcsolatos kérdésekre nem válaszol.

A vita az elmúlt napokban elsősorban a Pesti úti idősek otthona körül bontakozott ki, ahol már 200 felett van a fertőzöttek száma és tízen elhunytak. A kormánypárti megszólalók és a hozzájuk köthető sajtó rendre azt hangsúlyozza, hogy fővárosi fenntartású intézményről van szó, igaz, azt már nem emelik ki, hogy Karácsony Gergely csak féléve vezeti Budapestet.