Karácsony Gergely: Induljanak helyi népszavazások, hogy az uniós segélyalap legalább felét önkormányzatok kapják meg

Karácsony Gergely: Induljanak helyi népszavazások, hogy az uniós segélyalap legalább felét önkormányzatok kapják meg

Karácsony Gergely és Szabó Kimmel Tamás a helyi népszavazási kezdeményezések bejelentésekor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi népszavazásokat indítanának országszerte települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Karácsony Gergely szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása elnevezésű rendezvényen. – Ez egy utolsó nagy roham az európai uniós pénzekért – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely számtalan alkalommal beszélt már arról, hogy ideális lenne, ha az uniós forrásoknak egy része közvetlenül az önkormányzatokhoz juthatna el, hiszen helyben tudnak leginkább dönteni a felhasználásukról. A koronavírus-járvány a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozta a településeket, így erre most még inkább számítanának. Magyarország összességében több mint 6 milliárd eurót – vagyis 2000 milliárd forintot meghaladó összeget – kaphat a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, ennek legnagyobb részét (4,64 milliárdot) az újjáépítési alap teszi ki. – Több magyar önkormányzat nevében azt kezdeményezzük, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azon törekvésünket, hogy ennek a támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország – közölte már korábban is.

Ez a fajta kérés most új szintre lép. A politikus azt kezdeményezte, hogy a „szabad városok és szabad települések” indítsanak el helyi népszavazási mozgalmat az európai uniós forrásokért. Ez azt jelenti, hogy írjanak ki helyi népszavazásokat annak érdekében, hogy a települések kezdeményezzék a kormánynál: az uniós segélyalap felét a helyi önkormányzatok lakosságarányosan használhassák fel. – Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a helyi polgármestereknél senki nem tudja jobban, hogy mit kell helyben tenni.

Az elképzelésük, hogy idén novemberben dönthetnek a helyi képviselő-testületek ezeknek a helyi népszavazásoknak a kezdeményezéséről, a jogi procedúrának megfelelően pedig jövő tavasszal a referendumokat is megtarthatnák. Mindenhol ugyanazt a kérdést fogják feltenni, több mint 20 település már csatlakozott is a közös akcióhoz, de várják, hogy mások is hasonlóan döntsenek. – Ha a szavazófülkékben el lehet mondani azt, hogy kire bíznánk szívesebben a pénzünket, a kormányra vagy az önkormányzatokra, akkor pártállástól függetlenül mindenki inkább az önkormányzatokban fog bízni – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy ők most kiállnak a fideszes vezetésű önkormányzatokért is. Azt is hozzátette, hogy a kormánynak „sok millió ember akaratát nem lehet csak úgy félresöpörni”.

A rendezvényen egyébként online bejelentkezett több vidéki polgármester is, akik egyöntetűen a kormányzati elvonások miatt problémákról beszéltek.