Karácsony Gergely is megszólalt a hármas metró klimatizálásának csúszásáról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A BKV hónapok óta tárgyal nagy nemzetközi klímagyártó cégekkel, közülük többel is megállapodott abban, hogy még idén, a cégek saját költségére, több metrókocsiba beszerelnek klímát – ezt közölte Karácsony Gergely azután, hogy a Népszava reggeli cikke szerint csak jövőre lesz klíma a hármas metróban. A lap értesülései alapján idén maximum a prototípuskocsikon lehet megvalósítani a légkondicionálást, ez a 222-ből mindössze hat kocsit jelent.

A főpolgármester egy hosszú Facebook posztban írt a hármas metrón tapasztalt nagy melegről, a jelenség kapcsán a tavalyi önkormányzati választásban még ő is mozgó szaunákról beszélt. Most azt közölte, hogy azért nincs klíma a hármas metró kocsijaiban, mert – „valószínűleg egyes kormányhoz köthető érdekkörök nyomására” – az előző városvezetés a közbeszerzésen nem a klimatizált metrókocsikat választotta, hanem felújított orosz metrókocsikat vett. Emellett olyan szerződést kötöttek az oroszokkal, hogy az engedélyük, jóváhagyásuk nélkül nem lehet a kocsikhoz hozzányúlni, mert akkor elveszne a garancia. A másik gond Karácsony Gergely írása szerint, hogy ezekbe a kocsikba klímát szerelni jelentős műszaki kihívás.

A BKV és a cégek készen állnak, egy dolog hiányzik, az orosz fél hozzájárulása. Ezt szóban meg is adták, de a főváros írásos megerősítést is kért. – Amint megjön a jóváhagyás, elkezdődik a munka – közölte.

Addig is – mint írta – az összes metrókocsiba új szellőztetést, mennyezeti ventilátorokat építenek be, ettől a szakemberek érzékelhető javulást várnak. A felújítás során megújul az áramátalakító rendszer, ez a hűsítés szempontjából azért fontos, mert eddig a metró fékezésekor felszabaduló hő is csak fűtötte a kocsikat, most viszont ez a fűtőhatás megszűnhet.