Karácsony Gergely: Jobb későn, mint soha

Karácsony Gergely: Jobb későn, mint soha

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jobb későn, mint soha – így reagált Orbán Viktor miniszterelnök esti bejelentésére Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármester szavai szerint a halálozási és fertőzöttségi adatok már rég indokolttá tették, hogy érdemi reakció legyen.

A kormányfő bejelentése szerint éjféltől újra életbe lép a rendkívüli jogrend, bezárják a szórakozóhelyeket, kijárási korlátozás lesz éjfél és hajnali öt óra között, sűríteni kell a tömegközlekedést a csúcsidőszakban és újra ingyenes lesz a parkolás.

Ezekből egészen konkrétan érinti a fővárost is a közösségi közlekedés járatainak sűrítése, ám a főpolgármester szerint ennek fizikai akadályai vannak. – Budapesten koppon van a közösségi közlekedés, miközben a kihasználtság 80 százalékos, bizonyos napszakokban bőven ezalatt – mondta. Az ingyenes parkolás is ide tartozik, ezt korábban számos önkormányzati vezető, így Karácsony Gergely is bírálta.

Most azt mondta, hogy ez „régi vita”, nem is akar belemenni, de azt azért hozzátette, hogy az ingyenes parkolás szerinte nem fog segíteni a járvány leküzdésében. A levegő minőségének romlása és járvány terjedése között ugyanis szavai szerint erős a kapcsolat, míg a tömegközlekedésről még senki nem mutatta ki, hogy nagymértékben terjedne a vírus „bármilyen furcsa”.

A főpolgármester a kijárási korlátozást helyes lépésnek nevezte, megfogalmazása szerint „még az is lehet, hogy több ilyen típusú korlátozásra is szükség lenne”.

Beszélt arról is Karácsony Gergely, hogy „a főváros a tönk szélén áll”, mégis rengeteg pénzt fordítanak arra, hogy ellásának állami járványügyi feladatokat, például teszteljenek. – A miniszterelnök most arról beszélt, hogy mit nem fog megengedni az állam az állampolgároknak. És mit fog csinálni még az állam? – fogalmazott.