Karácsony Gergely: Kínai befolyás helyett Diákváros épüljön Ferencvárosban

Karácsony Gergely: Kínai befolyás helyett Diákváros épüljön Ferencvárosban

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akarja hagyni Karácsony Gergely, hogy a 8-10 ezer magyar diák és tanár számára elképzelt Diákváros helyett egy kínai egyetem kampusza épüljön fel, mégpedig több száz milliárdnyi kínai hitelből.

Lapunk is beszámolt a Direkt36 oknyomozó portál friss írásáról, amely szerint a magyar kormány kínai hitelből és kínai céggel építtetheti meg a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszát. A cikk szerint ráadásul ennek érdekében „az Orbán-kormány feláldozta annak a budapesti kollégiumvárosnak a jelenlegi tervét is, ami nyolc-tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna korszerű tanulási és lakhatási körülményeket”. Hiszen „az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”. Az 540 milliárd forintra becsült építkezésből 100 milliárdot a magyar állam állna, viszont mintegy 450 milliárdot Kína hitelezne.

Miután egy budapesti helyszínről van szó, Karácsony Gergely is gyorsan reagált. –Több ezer magyar diák számára megfizethető lakhatás Budapesten vagy a kínai politikai, titkosszolgálati befolyásszerzés támogatása a magyar adófizetők pénzén? – tette fel a kérdést a főpolgármester, egyből le is szögezve, hogy a fővárosi városvezetés az előbbit támogatja.

Mint azt kifejtette, 2019 decemberében a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretében megállapodást kötöttek a kormánnyal a „Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programról és kapcsolódó fejlesztéseiről”. Az egyik pont szerint szerint kormány és főváros megerősíti, hogy „végleges állapotában 8-12 000 egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító Budapest Diákváros” jöjjön létre a Déli Városkapu Program keretében Ferencvárosban. A friss hírek szerint azonban a kormány Diákváros helyett kínai egyetemet akar erre a területre: „8-12 ezer magyar diák megfizethető lakhatása helyett fallal körülvett kínai gigaberuházást”.

A főpolgármester leszögezte azt is, hogy a terület kis része az államé, és mivel erről megállapodást kötött a fővárossal, nem csinálhat azt, amit akar. Feltéve, ha a kormány „képes és hajlandó a saját maga által kötött megállapodások betartására”.

Karácsony Gergely úgy foglalta össze, hogy „a gyerekeinknek már vissza kell fizetniük azt a hitelt, amit Paks 2-re vettünk fel az oroszoktól, tartozunk már a kínaiaknak körülbelül 700 milliárd forinttal a Budapest-Belgrád vasútvonal miatt, aminek részleteit titkosították, és most itt egy újabb gigaberuházás, gigahitelből”.