Karácsony Gergely: Magyarországnak Európában a helye, és ott is marad

Karácsony Gergely: Magyarországnak Európában a helye, és ott is marad

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szent István napján tegyük világossá: Magyarországnak Európában a helye, és Magyarország Európában is fog maradni – írta a főpolgármester az államalapítás ünnepének alkalmából közösségi oldalán pénteken. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: egy éve ilyenkor „elkezdtük feldolgozni a mögöttünk hagyott hónapok szorongását, nehézségeit és fájdalmát, és azt hittük, hogy hamarosan túl leszünk a nehezén, életünk visszaáll a megszokott kerékvágásba”.

– Akkor még nem tudtuk, hogy a korábbinál is nehezebb időszak vár ránk. Szeretteink elvesztése, a százezrek életét megváltoztató gazdasági válság és a fejünk fölött egyre csak gyűlő, embertelenséggel és megosztottsággal telített felhők elhozták az igényt a változásra. Szent István öröksége lehetővé tette, hogy most magyarul mondhatjuk ki, ami a szívünket nyomja. Hogy új államalapításra, az állam újraalapítására van szükség – írta.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a magyar állam működésének célja és értelme nem lehet más, mint egy emberségesebb és méltányosabb ország megteremtése, „ami csakis bennünk kezdődhet”. – »Az erőszakos kevesek uralma« kettészakította Magyarországot, holott »az állam nem épülhet gyűlöletre, megbélyegzésre, polgárháborús retorikára, csakis együttműködésre és együttérzésre« – közölte a főpolgármester.

Az MTI által is idézett politikus hozzátette: a mai állam „megoldások helyett bűnbakokat gyárt és mindig uszít valaki ellen”, „hergeli az ország egyik felét a másikkal szemben”. A főpolgármester szerint „a mai mérgező állam helyébe kell az új államalapítás, amely megadja minden polgárának a jogbiztonságot, a közbiztonságot és az emberhez méltó élet lehetőségét is”.

– Amit harminc éve magától értetődőnek tartunk és ünneplünk augusztus 20-án, az európai Magyarországot, az most veszélybe került, az otromba műszót, a „Huxitot” kicsinyes hatalmi szándék és mohó gazdasági érdek táplálja – írta Karácsony Gergely. Úgy vélte, Európán kívül csak egy szegényebb, kilátástalanabb, kiszolgáltatottabb élet van, „olyan élet, amelyet senki nem kívánhat a gyerekeinek”.

– Nem az országnak kell távoznia Európából, hanem az országot Európából kivezetni akaró hatalomnak kell távoznia – fogalmazott bejegyzésében a politikus, aki boldog születésnapot kívánt Magyarországnak.