Karácsony Gergely már megkereste Lázár Jánost

Karácsony Gergely már megkereste Lázár Jánost

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tragikusan érinti Budapestet, ha az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés alól – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Karácsony Gergely.

A főpolgármester bírálta, hogy az elmúlt tíz évben a magyar önkormányzati szektorban nem nagyon volt olyan kormányzati támogatás, ami abba az irányba hatott volna, hogy kevesebb energiát használjanak. Például szeretnék Budapesten a közvilágításban lecserélni az összes hagyományos izzót, de ez és az ilyen lépések sok tízmilliárdos beruházások. Vagyis már eddig is elvették a lehetőséget arra, hogy a fenntarthatóság érdekében fejleszteni tudjanak, most pedig az „egyébként is kivéreztetett önkormányzati szektort” kilökik a világpiacra. Karácsony Gergely azt is hangsúlyozta, hogy még nem ismerik a részleteket, de „ez a politika sehova sem vezet”.

A politikus beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság több tagjával is fog a jövő hét első napjaiban találkozni. Felidézte, hogy korábban az Európai Fejlesztési Banknál egy nagyon kedvező hitelkeretet már kitárgyaltak, arra a kormány nemet mondott. Most azonban újra nekifutnak. Olyan beruházásokat hajtanának végre, mint a vízművek esetében a megújuló energia használata, de szeretnék a BKV flottáját is jobbá tenni.

Karácsony Gergely elmondta azt is, hogy már megkereste az uniós fejlesztésekért felelős Navracsics Tibort, illetve a budapesti fejlesztésekért felelő Lázár Jánost, de egyelőre egyiküktől sem kapott választ. – Én bárkivel tudok tárgyalni – mondta, hozzátéve, hogy itt csak az a kérdés: a kormány akarja-e fejleszteni Budapestet vagy sem.