Karácsony Gergely: Megszorítás helyett megtakarítással védi meg magát Budapest

Karácsony Gergely: Megszorítás helyett megtakarítással védi meg magát Budapest

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly átalakításokra készül a főváros: egyetlen cégbe olvasztanak össze öt közműszolgáltató vállalatot, hogy így spóroljanak – írta meg elsőként a 24.hu. A terv szerint az átalakítás már középtávon több milliárd forintos megtakarítást jelent Budapestnek. .

A racionalizálás oka, hogy Budapest nehéz helyzetbe került, és nem akarják a fővárosiakra terhelni a kieső bevételek és a kormányzati elvonások miatti hiány pótlását. Erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester is péntek délután nyilvánosságra hozott Facebook-videójában. – A Fidesznek kész forgatókönyve van arra, mi történjen Budapesttel. Ez egyszerű: először elveszik a város pénzét, utána kikényszerítik a megszorításokat, majd ezeket a megszorításokat kritizálják. De mi úgy védjük meg a várost, hogy nem vezetünk be megszorításokat – fogalmazott a főpolgármester. – Nem megszorítunk, hanem megtakarítunk.

A városvédelmi csomag első lépéseként jövő évtől megszüntetik a főpolgármesteri keretet, ez évi 200 millió forintos megtakarítást jelent. Harmadával csökkentik a politikai vezetés költségeit. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes lemondása után senki sem tölti be a megüresedett posztot, nyolcról ötre csökkentik a városházi bizottságok számát, és mérséklik a frakciók költségvetését is. Megszüntetik a Mozaik nevű háttérintézményt, a piacokat felügyelő CSAPI pedig egy másik fővárosi cégbe olvad be.

A legfontosabb lépés, hogy öt városüzemeltetéssel foglalkozó céget összevonnak. Az összevonás a Főtávot, a Fővárosi Közterület-fenntartót, a Budapesti Temetkezési Intézetet, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-t és a Főkertet érinti. Ezzel 21 felügyelőbizottság hely szűnik meg. A munkát azonban nem érinti az összevonás, vagyis „nem lesz kevesebb kukás, kertész, vagy fűtésszerelő”, mondta Karácsony Gergely. Az átszervezéssel milliárdokat spórolhat meg a főváros.

A koncepciót a Budapesti Városüzemeltetési Holding vezetője, Walter Katalin dolgozta ki. Az összevont közműcég élére Mártha Imre, a Főtáv jelenlegi vezetője, az MVM egykori vezére kerül január 1-től. Walter Katalin pedig január 1-től a BKK-t vezeti majd.

– A városunk pokoli nehéz helyzetben van – fogalmazott Karácsony Gergely. – Igyekszünk mindent megtenni, hogy a város polgárai megkapják azokat a közszolgáltatásokat, amelyeket megérdemelnek. De nemcsak a válsággal, de a kormányzati ellenszéllel is meg kell küzdenünk. Egy dologban azonban bízhatunk: a város erejében – mondta.

– A válság és a kormány megszorításai drámai mértékben csökkentik a főváros bevételeit. Mivel a kormánypropaganda rengeteg hazugságot hordott össze ezekkel kapcsolatban, fontos tudnotok, hogy jövőre 88 milliárd forinttal kevesebb pénzből kellene ugyanazt nyújtanunk a városlakóknak, mint 2019-ben Tarlós Istvánnak – írta Karácsony Gergely korábban egy Facebook-posztban.