Karácsony Gergely: Nekem van a legnagyobb esélyem Orbán Viktor ellen

Karácsony Gergely: Nekem van a legnagyobb esélyem Orbán Viktor ellen

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miniszterelnök-jelölti bejelentkezése után a Magyar Hangnak adott először interjút Karácsony Gergely. Következzen néhány részlet, a teljes interjút a Magyar Hang következő, május 21-én megjelenő számában olvashatja majd!

– A kampányolás mellett lesz ideje angoltanárra?
– Arra is kell majd időt szánnom, úgyhogy elég keveset fogok aludni. Azt mondta egy kollégám – aki jól ismeri az európai politikát –, hogy Angela Merkel akkor tanult meg angolul, amikor megválasztották német kancellárnak és Donald Tusk is akkor tanult meg angolul, amikor megválasztották az Európai Tanács elnökének. Vannak nemzetközi sztenderek ezzel kapcsolatosan.

(...)

Szokott parizert enni?
– Ritkán. Jobban szeretem a kolbászt. Az apósom isteni házi szalámit szokott nekem ajándékozni, abból eszem a legtöbbet.

Jakab Péter igen népszerűvé vált – többek között – a parizerevéssel, és a felmérések szerint jelenleg ő a legesélyesebb a miniszterelnök-jelöltek között.
– Túl sokat dolgoztam ahhoz közvéleménykutatóként, hogy azt mondhassam, inkább nézzük meg a választás végeredményét.

– Kit tart az előválasztáson legfőbb riválisának?
– Senkit nem becsülnék le, az összes induló jelöltnek vannak olyan komoly értékei, amelyeknek az ellenzéki politikában meg kell jelenniük. Viszont, ha azt gondoltam volna, hogy bármelyiküknek nagyobb esélye lenne Orbán Viktorral szemben mint nekem, akkor nem indultam volna el.

(...)

Lesz „felcsúti per”?
– Abban az értelemben igen, hogy nyilvánvalóan Magyarországon akkor lesz stabil alkotmányos rend, ha a ma a törvény által legitimált törvénytelenségeket a független igazságszolgáltatás érdemben ki tudja vizsgálni.

(...)

Miniszterelnök-jelölt szeretne lenni, nyilván miniszterelnök is. Akkor viszont Budapest éléről távoznia kell, kit tartana alkalmas utódnak?
– Nem gondolkodom ezen, nincs favoritom, de miután a mostani főpolgármester is előválasztáson lett kiválasztva, a miniszterelnök-jelölt esetében is így lesz, szerintem a következő főpolgármesterről is ezzel a módszerrel kell dönteni.

Ha elveszíti az előválasztást vagy a 2022-es parlamenti választást, nem tart attól, hogy vele együtt a budapestiek bizalmát is bukja főpolgármesterként?
– Azt gondolom, hogy az ellenzékre többen szavaznak majd, mint a Fideszre. Hogy ebben a választási rendszerben ez parlamenti többséget is eredményezzen, azért még meg kell dolgoznunk. Ugyanakkor, ha ez a kormány marad, a fővárosi önkormányzat érdemben meg fog szűnni. Majdnem mindegy lesz akkor, hogy ki az új főpolgármester.

• Azt tudjuk, hogy magasabb és vékonyabb Orbán Viktornál, de mitől alkalmasabb nála?
• Mihez kezdene a fideszes „mélyállammal”?
• Szükséges-e kétharmados győzelem a valódi kormányzáshoz?
• Mészáros Lőrinc kerüljön előzetesbe egy kormányváltás után?
• Mi lesz Budapesttel, ha most kampányolni fog?
• Zuglóban Tóth Csabát vagy Hadházy Ákost támogatja az előválasztáson?

A Karácsony Gergellyel készült teljes interjút a Magyar Hang következő, május 21-én megjelenő számában olvashatja majd!

Az interjút Hutter Marianna és Katona Mariann készítette.

Bár már jó ideje lógott a levegőben, Karácsony Gergely végül szombaton szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Néhány órával később Budapesten mondott beszédet, amelyet arra hegyezett ki, hogy a kiváltságos 1 százalék helyett a 99 százalékot akarja képviselni, ehhez pedig trónfosztásra van szükség.

Az ellenzéki előválasztásra már bejelentkezett Jakab Péter, a Jobbik és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. El fog indulni Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és zajlik a tárgyalás Pálinkás József volt akadémiai elnökkel is.

A miniszterelnök-jelölti verseny kétfordulós lesz. Az elsőt szeptember 18-a és 26-a között tartják, a három legtöbb szavazatot szerző induló pedig újra megméreti magát október 4-e és 10-e között. A szavazóknak lehetőségük lesz mind személyesen, mind pedig online regisztrálni és leadni a voksukat.