Karácsony Gergely nélkül dönt a kormány a budapesti korlátozások sorsáról

Karácsony Gergely nélkül dönt a kormány a budapesti korlátozások sorsáról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok szövetségének elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán dönt a kormány, hogy Budapesten és Pest megyében maradnak-e a bevezetett szigorítások. Ezzel kapcsolatban – mint a 444.hu észrevette – Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője volt a HírTv vendége, aki azt mondta, hogy „a főváros vezetésének reményeink szerint a javaslata és az operatív törzs szakmai állásfoglalása alapján a kormány hoz majd döntéseket”. Ám gyorsan hozzátette: „egyelőre azonban azt látjuk, hogy a főpolgármester még mindig a levelezés fázisában van, bár egy hete kérjük, hogy foglaljon állást, erre nem kaptunk választ.”

Arra a kérdésre, hogy nem kap egzakt válaszokat, Farkas Örs úgy válaszolt, hogy a levelezés elsősorban az időnyerésre jó.

„Azok az információk, amelyet ő a kormánytól, az operatív törzstől, vagy most már az országos tiszti főorvostól kér, azoknak a jelentős része elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnak az oldalán. Nem beszélve arról, hogy az operatív törzsnek minden nap van sajtótájékoztatója, ami számos olyan kiegészítő információt tartalmaz, ami adott esetben ezeken az oldalon nem lelhető fel” – fogalmazott Farkas Örs.

Közvetlenül Müller Cecíliához fordult Karácsony Gergely, mindeddig hiába | Magyar Hang

Még azt is hozzátette: „minden olyan információ, amit a főpolgármester kér, azok megvannak és rendelkezésre állnak a döntéshez.”

Karácsony Gergely az alábbi információkat kérte:

  • A Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb)
  • A Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális (intézményi) fertőzésnek
  • A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Ezek egyikére sincs válasz a koronavirus.gov.hu oldalon, sem az operatív törzs sajtótájékoztatóin.

Karácsony Gergely előbb Gulyás Gergelyhez fordult, majd miután vasárnap az operatív törzs sajtótájéjoztatóján azt válaszolták újságírói kérdésre, hogy nem jutott el hozzájuk a főpolgármesteri levél, hétfőn közvetlenül Müller Cecíliához. Hétfőn még bemondták, hogy nem kaptak kérdéseket, kedden azonban már szót sem ejtettek a tájékoztatón a témáról.