Karácsony Gergely: Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Karácsony Gergely: Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (j) a kormányülés után tartott közös sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi önkormányzattól vennék el azt az 5 milliárd forintot, amelyet a budapesti utak felújítására fordít a kormány – közölte keddi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

Az ellenzéki főpolgármester arra reagált, hogy előzőleg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter valamint a XVI. és a XVII. kerület fideszes országgyűlési képviselői bejelentették: a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés. – Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra – mondta a miniszter. Szerinte „az új fővárosi vezetőség egyértelműen politikai alapon osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást”.

Az utak felújításának esetében „a politikai hovatartozásnak (…) nem lehetne jelentősége”, ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni – mondta Gulyás.

A főpolgármester szerint a bejelentéshez csak azt nem tették hozzá, hogy az erre szánt 5 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzattól vennék el, ennek a forrása ugyanis a főváros által a központi költségbe befizetendő Budapest-adó további emeléséből származik. Ez a pénz nagyjából annyi, amennyit a főváros az elkövetkező években a fővárosi kezelésű utak felújítására akart fordítani.

– Azt mondták, ezt a pénzt azért veszik el a főváros vezetésétől és az elosztását azért bízzák egy személyben Gulyás miniszterre, mert így igazságosabb lesz az elosztás. Holott a főváros által előkészített útfelújítási terv szakmai alapon készült, és ellensúlyozta volna azt a durva igazságtalanságot, hogy Tarlós István idején bizonyos kerületekben egyetlen centiméter fővárosi út sem újult meg, míg egyes kormánypárti kerületek nagyon jól jártak – például a XVI. és a XVII. elvitette a teljes keret egyharmadát – írja Karácsony.

„Hogy ezek után a fővárosnak miből lesz pénze több ezer kilométeres úthálózat felújítására, amely sok százezer autó mellett a budapesti tömegközlekedést is kiszolgálja – az őket nyilván nem érdekli” – fejezi be posztját a főpolgármester.