Karácsony Gergely: Nincs visszataszítóbb, nincs pusztítóbb, mint az a hatalom, amely önmagáért van

Karácsony Gergely: Nincs visszataszítóbb, nincs pusztítóbb, mint az a hatalom, amely önmagáért van

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 2021- június 5-i Fudan elleni tüntetésen a Kossuth-téren (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

19:53:

Vége a tüntetésnek, kiürült a tér, a rendőrök is elvonulnak.

Véget ért a Fudan Egyetem elleni tüntetés, a rendőrök is levonulnak a Kossuth térről (Katona Mariann/Magyar Hang)

19:31:

Karácsony Gergely beszéde után sokan elindultak haza, folyamatosan ürül ki a Kossuth tér.

19:00:

Karácsony Gergely főpolgármester: Jó estét Budapest, Jó estét Magyarország! Van egy kép, amelyen egy suta kamasz megállította a világ egyik legnagyobb hadseregét. Ez a kép jut az eszembe, amikor úgy érzem, nincs erő a további küzdelemhez. Itt ezen a téren tüntettünk a CEU száműzése ellen, az SZFE ellehetetlenítése ellen. Most itt vagyunk ismét. Amit akarunk, az a Diákváros, és amit nem akarunk, az az 540 milliárd forintos Fudan Egyetem. De a Fudan még az 500 milliárd forintnál is fontosabb, mert a Fudan-ügy arról szól, hogy Magyarországon uralkodhatnak olyanok, akik számára csak az uralkodás a fontos. Leleplezi, hogy minden szavuk hazugság, leleplezi, hogy számukra semmi nem szent.

Karácsony Gergely főpolgármester készül a színpadra (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Néhány éve még azzal hívták utcára az embert, hogy nem leszünk gyarmat. Magyar Zoltán felhívta a CÖF-öt, hogy megvan-e a még az a molino. Ez a kormány nem él az unió támogatásával, de bármikor eladósodik orosz és kínai hitellel, amit mi fizetünk. Külön államtitkárságot hoztak létre, aztán minket bíráltak, amikor egy olyan püspökről neveztünk el utcát, aki 28 évig senyvedt kínai börtönben. Nincs visszataszítóbb, nincs pusztítóbb mint az a hatalom, amely önmagáért van, a többség helyett a keveset szolgálja. Felfoghatatlan, hogy mi lett a Bibó-kollégistákból, akik vidékről feljöttek a fővárosba tanulni, és volt, aki még Oxfordba is eljutott. Ezek az egykori kamaszok a vidéki diákok városa helyett most kínai egyetemet építenének. A hatalom, amelynek nincs erkölcsi célja, az az ország legnagyobb problémája.

Fidesz-szavazók: biztos, hogy ezt akarjátok? Nem lehet, hogy ma a politika csak a kiváltságos keveseket képviseli? Nem lehet, hogy a lelibernyákozott politikusok közelebb állnak hozzátok, mint a kormány? A kiváltságosok egy százalékát le akarjuk váltani a 99 százalék érdekében a Fidesz-szavazókért is. Meg akarjuk mutatni, hogy nem a miniszterelnöknek van országa, hanem fordítva. Nem akarunk kompország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton.

Tudom, hogy sokan azt hiszik, valami mindig visszahúzza az országot. Pedig tőlünk függ, hogy mivé leszünk. Az az elszántság, ami ebben a suta kamaszban volt, az vezessen bennünket a jövő évi választásokig. Tudni kell, hogy mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzanak bennünket, de akkor jusson eszetekbe ez a fiatal kínai, aki megállította a tankokat. A Fudan-üggyel kezdjük az ország visszahódítását. És minden hasonló ügyben ki fogunk állni. Lesz egy csomó dolgunk! Eljöttök konzultálni? Elmondjátok a véleményeteket a Fudan-ügyről? Eljöttök az előválasztásra? Eljöttök szavazatszámlálónak? Eljöttök a választásra? Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Technikai probléma miatt sajnos megszakadt az élő közvetítésünk. A továbbiakban Karácsony Gergely Facebook-oldalán követhető a tüntetés:

18:35:

Baranyi Krisztina: Jó estét Budapest. A kínai egyetem csak ráfizetést hozna nekünk. Az alkotmányos költséget itt is beszedik majd. Az egyetem építésében a szokásosnál is többet lehet majd lopni: a kínai ajánlat szerint 360 milliárd forintból épülhet fel, a kormány mégis 540 milliárdért építené fel. Kedves Fidesz-szavazók, kedves KDNP-tömegbázis, ideje beszélnünk az emberről, Orbán Viktorról, aki liberális, ateista és Újpest-szurkoló volt, most pedig református, Felcsút-szurkoló és szélsőjobboldali. Korábban még a hitelfelvétel ellen kampányolt, most 540 milliárd forintot vesz fel Kínától az egyetem építésére és 700 milliárd forintot a Budapest-Belgrád vasútépítésre.

Olyan hiteleket vesz fel, amely kisebb országokat csődbe visz. Orbán Viktor olyan egyetem felépítését tervezi, ahol a kommunista Kínára kell felesküdni. Miközben Orbán kereszténységgel kapcsolatos államtitkárságot hoz létre, a kínai keresztényüldözőket nem bírálja. Mi, a Diákváros felépítésére szerződtünk, és nem olyan egyetemre, ahol hárommillió forint a tandíj. A Fudan Egyetem tízszer akkora lesz, mint a Parlament, és ott olyan informatikusokat képeznek majd, akik trójai falóként működnek az unióban. A kínai egyetem Orbán saját hatalmának átmentésére kell.

18:34:

Megérkezett Karácsony Gergely főpolgármester, ellenőrizték a védettségi igazolványát.

18:31:

Szabó Benedek gitározik és énekel!

18:22:

Eközben a Reuters is beszámol a budapesti tüntetésről.

18:14:

Bereczki Áron a hallgatói szakszervezettől: az elitegyetem számunkra nem megoldás. A járvány kitörésekor nagyon sok diákot raktak az utcára, akik vagy hazaköltöztek, vagy méregdrága albérletbe kerültek. Eközben a kormány a Diákváros helyett a kínai állampárt elitegyetemét akarja építtetni, miközben a városban lakhatási válság van.

18:01:

Jámbor András, a tüntetés szervezője: a kormány azt akarta, hogy ne legyünk itt! Ne tüntethessünk addig, amíg el nem fogadjak a Fudanról szóló törvényt. Miközben a magyarok alig tudnak megélni, addig a magyar fiatalok Diákvárosa helyett drága Fudan Egyetemet akar a kormány. A Fudannal megszűnne az egyetlen, fiatalok számára készülő beruházás.

Ez a terv nem fog megvalósulni – mondta, majd hosszan sorolta a NER-lovagok gazdagodását, miközben tisztességes megélhetést és lakhatást követelt a magyaroknak. – Vissza kell szereznünk a jövőnket, vissza kell szerezni a Diákvárost! Jövő áprilisban leváltjuk Orbánt, de addig nagyon sok kis tettre van szükség, hogy valóban sikeresek lehessünk. Jövőre győzünk, és pár év múlva állni fog a Diákváros – zárta végül beszédét.

18:00:

Barabás Richárd kínaiul mondta el, hogy „kedves kínai emberek, nem szeretnénk, hogy a Fudan egyetem Magyarországra jöjjön”.

17:59:

A Kossuth tér lassan megtelik, a villamossíneken is állnak az emberek, a tömeg még mindig érkezik.

17:51:

A műsorvezető igyekszik átterelni a tömeget a Néprajzi Múzeum épülete elé, mert az agrárminisztérium előtt túl sokan vannak. Maga a rendezvény még mindig nem kezdődött el, várhatóan este hatkor kezdenek a szónokok.

17:45:

A menet eleje már a Parlament elé ért, és egyesült az ott várakozókkal. Barabás Richárd, az egyik szervező praktikus információkat osztott meg a tüntetőkkel, így például arra figyelmeztetett, hogy a fűre lépni tilos, majd kijelentette: reméli, ha új miniszterelnöke lesz az országnak, akkor az intézkedések között lesz az is, hogy fűre lépni nagyon is szabad.

A szervezők ellenőrzik a védettségi igazolványokat:

17:32:

Munkatársunk Demszky Gábor volt főpolgármesterrel is találkozott a Kossuth téren.

17:28:

A menet még nem ért a Kossuth térre, de az Országház előtt is már több ezren várják a megérkezőket. A Kossuth téren főleg idősebbek táboroznak, vélhetően nem akarták vagy nem tudták volna végigsétálni a hosszú utat.

17:25:

Mindeközben a pufidzsekis nercegek a Bazilika környéki elit éttermek asztalainál nyugodtan fogyasztják a gasztrokülönlegességeket. Alig-alig szűrődik be a tüntetés zaja ezekbe a keresztutcákba.

Újraindult élő közvetítésünk, amely Facebookon ezen a linken érhető el:

17:20:

Rettentően felgyorsult a tömeg, a menet eleje lassan eléri a Széchenyi teret.

17:11:

A DK és Jobbik kivételével mindegyik ellenzéki párt politikusait, transzparenseit látni.

17:09:

Most ért a menet a Bajcsy-Zsilinszky úthoz.

17:02:

„Lakhatást, lakhatást, Diákvárost, bérlakást!” – szól a legújabb kórus.

17:00:

Csak Fidesz-ellenest rigmusokat hallani, a legnépszerűbb az „Orbán takarodj!”, a Diákvárosról vagy a Fudanról eddig nem nagyon költöttek semmit a résztvevők. A tüntetők 95 százaléka visel maszkot.

16:59:

A tömeg előtt megy egy csoport rendőr, velük egy civil ruhás nő és férfi. Egy fiatal egyenruhás nagy fekete füzetbe időnként ír valamit golyóstollal. Éljen a 21. század, a digitalizáció kora!

16:57:

A menet eleje az Oktogonnál jár, jó tempóban haladnak a tüntetők, tudósítónk becslése szerint 10-12 ezer fős lehet a tömeg, amely várhatóan fél óra alatt ér a Kossuth térre.

16:50:

A helyszínen van az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté, és Kendernay János volt társelnök:

16:45:

A tömeg a korlátozások miatt három részre szakadt. Az első, a legnagyobb tömeg a Kodály köröndtől a Munkácsy utcáig tart, két kisebb csoport pedig a Hősök terénél vár az indulásra.

16:41:

Eindult a menet a Parlament felé! Menetközben már nem lehet csatlakozni a tüntetéshez, de a kordonon túl is sokan nézelődnek.

16:40:

A Kossuth teret eközben már kordonokkal vették körbe, az odaérkezőket csak védettségi igazolvány és személyi bemutatása után engedik be a Parlament előtti területre. A Hősök tere felől érkező tömeg részére kapukat alakítottak ki, de mivel onnan külön jönnek a védettek, nekik újabb ellenőrzés nem lesz. Akinek nincs ilyen papírja, a Vértanúk terén vehet részt a tüntetésen. Fél 5 körül még csak néhányan voltak az Országház előtt, de a színpad már áll. A Parlament épülete mentén rendőrök is várakoznak.

16:32:

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes is megjelent a színen Hadházyék mellett, és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, előválasztási miniszterelnök-jelölttel is találkoztunk:

16:29:

Míg korábban a kormány igyekezett tudomást sem venni a Fudan elleni tüntetéstől, délután megszólalt az ügyben Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, és budapesti sajtótájékoztatóján politikai hisztériakeltésnek nevezte a tüntetést. Még azt is hozzátette, hogy szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők.

16:20:

A Hősök terétől a Kodály köröndig tele van az Andrássy út, igaz, mindenki az úttesten álldogál, mert a járdákat mindkét oldalon kordonokkal zárták le. A bejáratnál mindenkitől elkérték a személyi és a védettségi igazolványokat. A Bajza utca sarkánál feltűntek Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők, valamint Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, egyben előválasztási miniszterelnök-jelölt. Kissé távolabb Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke is megjelent a vonulók között. Sokan jöttek molinókkal, ilyen feliratokat olvashatunk: „Nem leszünk Európa Kínája!”, „Never forget Tiananmen!” Több, a kormányfő és Mészáros Lőrinc gazdagodására utaló táblákat is hoztak a résztvevők. Négykor kellett volna indulnia a menetnek a Kossuth tér irányába – jelenti helyszíni tudósítónk –, de még nem indult el:

15:55:

A tüntetést szervező Jámbor András a Magyar Hangnak elmondta, a jelek szerint beválik tegnapi jóslata, és legalább tízezren lesznek a rendezvényen. Úgy tűnik, semmi nem akadályozza a rendezvényt. Akik a Kossuth téren szeretnének csatlakozni a megmozdulásnak, azoknak azt tanácsolja, valamivel hat óra előtt érjenek a Parlament elé, mert várhatóan addigra ér oda a menet.

Itt követheti élő közvetítésünket:

15:45:

A tüntetés hivatalos kezdete előtt tíz perccel már rengetegen vannak a demonstrálók:

15:10:

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő magyar és hongkongi zászlóval érkezett a tüntetésre:

15:00:

A demonstráció kezdete előtt egy órával még minden csendes az Andrássy úton:

A tüntetés helyszínétől két utcányira lévő kínai Nagykövetség előtt viszont meglehetősen nagy a rendőri készültség:

Több mint hét hónap után szombaton újra tömegtüntetés kezdődött Budapesten, amely a járvány utáni első, nagyszabásúnak ígérkező demonstrációnak számít. A tüntetést Jámbor András, a Mérce híroldal egykori főszerkesztője, a Szikra Mozgalom színeiben induló ferencvárosi előválasztási jelölt hirdette meg.

A tiltakozó megmozdulást a kormánynak a Diákvárost ellehetetlenítő és a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszát támogató döntései ellenében tartották. A Diákvárosban az eredeti tervek szerint 12 ezer kollégiumi férőhely és 5800 bérlakás valósult volna meg, ehelyett tervezi megépíteni a kormány magyar pénzből illetve mintegy 500 milliárd forintos kínai hitelből a kommunista Kína egyetemét.

Az eseményre rácsatlakozott szinte a teljes ellenzék. A tüntetésen felszólalt Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezettől, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében, maga Jámbor András és KArácsony Gergely főpolgármester.

Jámbor András szervező lapunknak korábban elmondta, péntek estig 23 ezren jelezték vissza Facebookon, hogy részt vesznek az eseményen, de nehéz megtippelni, valójában hogy hányan vesznek majd részt azon, de legalább 10 ezer emberre számítanak.

Az esemény résztvevői délután 15 órától gyülekezhettek a Kodály körönd és a Hősök tere közötti szakaszon, és a védettségi igazolvány meglétéről függően külön beléptetés után indulhattak a Kossuth térre.  

A tüntetés szabályai azért lettek ilyen bonyolultak, mert egy május 21-i kormányrendelet értelmében 500 résztvevőig minden szabadtéri rendezvény – ezáltal tüntetés is – korlátozás nélkül tartható, afölötti létszámnál viszont csak a védettségi igazolványosok gyűlhetnek. Ennek kiskapuja volt az a megoldás, hogy Jámbor a rendőrségnél tucatnál is több tüntetést jelentett be, kis távolságra egymástól. Jámbor álláspontja szerint a Fidesz szándékosan alakította így a gyülekezés új szabályait, hogy a parlamenti ülésszak végéig ne lehessen nagy demonstrációt tartani. A Fudanról várhatóan június 14-én szavaznak, az első Eb-focimeccs pedig ezután lesz, így a Fidesz szándéka szerinte az volt, hogy amíg tart az Országgyűlés ülése, a Parlament épülete előtt ne lehessen tüntetni, ám az azutáni focimeccsek után lehessen szurkolói vonulás.

A ferencvárosi önkormányzat a napokban olyan utcanevekre – többek közt Szabad Hongkong útra, illetve Ujgur mártírok útjára – nevezte át a Fudan Egyetem tervezett környékét, amelyekre érzékeny a kínai kommunista rezsim.