Karácsony Gergely nyílt levélben kér segítséget Vera Jourovától és Katarina Barelytól

Karácsony Gergely nyílt levélben kér segítséget Vera Jourovától és Katarina Barelytól

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-kormány aktuális uniós közellenségeihez fordult segítségért Karácsony Gergely főpolgármester több más ellenzéki polgármesterrel egyetemben. Ugyanis nyílt levélben kérték Vera Jourová és Katarina Barley uniós tisztségviselőket kedden, karolják fel kezdeményezésüket, mely az önkormányzatoknak szánna hangsúlyos szerepet az uniós pénzosztásban.

A főpolgármester arról ír, elengedhetetlennek tartják, hogy amennyiben uniós tisztségviselők a magyar kormány tevékenységéről beszélnek, ne mulasszanak el különbséget tenni az ország és annak kormánya között. – Hiszen a magyar demokrácia nem eleve „beteg”, legfeljebb megbetegítette a kormány politikája – írta Jourová uniós biztos nemrégiben tett nyilatkozatára, mely szerint beteg a magyar demokrácia.

Hangsúlyozta azt is, miközben visszaélés esetén az Orbán-kormány szankcionálása indokolt lehet, a magyar embereknek meg kell kapniuk azokat a támogatásokat, amelyek nekik járnak. – A magyar önkormányzatoknak, szemben az Orbán-kormánnyal, nem esik nehezére az uniós jogállami kritériumok érvényesítése – tette hozzá.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3666421966723956?__cft__[0]=AZU0KzPvP2VPfl1qnwETzhIvx5g8duBUxOvXvG5EGIJLAIMTa5zaSHBlrGMDn_ARrjgFoyLSolzhfNrbdv0QZIDk3DxVAN5sQxSJIHmKn1totDo1xZ2wFrMvPilE4dmBStDT7Et9jc7HG_6hjLrzczZgDNt3PWP2BdG0zqv8JoPAUZ8I1ZFEO8cWvjmEuZlPoF0&__tn__=%2CO%2CP-R

Így Karácsony konkrétan azt veti fel: Magyarország összességében több mint 6 milliárd eurót – vagyis 2000 milliárd forintot meghaladó összeget – kaphat a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, ennek legnagyobb részét (4,64 milliárdot) az újjáépítési alap teszi ki. – Több magyar önkormányzat nevében azt kezdeményezzük, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azon törekvésünket, hogy ennek a támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország – írta.

A levelet Karácsony mellett kilenc másik polgármester jegyzi, többek közt a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péter, a szombathelyi Nemény András vagy a budaörsi Wittinghoff Tamás.

Mivel húzta ki a gyufát Jourová és Barley?

Jourová azzal vívta ki a magyar kormány haragját, hogy arról beszélt, a magyar demokrácia beteg, a magyar emberek pedig nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak erről. Emiatt a kormány Jourová leváltását kérte, illetve megszakította a kapcsolatot vele.

Katarina Barley német EP-alelnök pedig azt nyilatkozta, ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország, mert ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi esetekre, hanem rendszerszerű. A rádió szerint az alelnök valójában Orbán Viktorral kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést, ám Orbán szerint „a Rákosi-időkben láttunk ilyet, amikor önkritikát gyakorolva nyilvánosan megtépték az ingjüket: nem a politikus volt a hibás, hanem mi”. Barley később arról is beszélt, „az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni”, illetve hogy Orbán is veszthet hét milliárd eurót.