Karácsony Gergely: Orbán ne az önkormányzatok zsebében turkáljon

Karácsony Gergely: Orbán ne az önkormányzatok zsebében turkáljon

Karácsony Gergely főpolgármester (j) beszédet mond a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán a Haller utca és a Soroksári út kereszteződésénél 2020. november 6-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz Karácsony Gergely főpolgármester. „Hazánk óriási erőpróba előtt áll. Egyszerre kell megküzdenünk a koronavírus-járvánnyal és a nyomában kialakuló drámai mértékű gazdasági válsággal. Ilyen helyzetben, a pártpolitikai vitáktól függetlenül, mindenkinek kutya kötelessége kivenni a részét a védekezésből, és keresni a megoldást a gazdasági bajaink mérséklésére” – indul a levél.

Úgy látja, minden magyar önkormányzat – pártállástól és településmérettől függetlenül – minden erejével segíti a járványügyi védekezést. Azt is megemlíti, hogy a Fővárosi önkormányzat külön intézkedései is szerepet játszhatnak abban, hogy Budapesten, a 100 ezer lakosra jutó halálozási adatokban már jobb a helyzet, mint az ország egészében.

Óriási lehetőségnek tartja, hogy az EU helyreállítási programja az elkövetkező három évben hatalmas, 2800 milliárd forintnyi támogatást adna a magyar gazdaság gyors talpra állításához. Épp ezért „felfoghatatlan és elfogadhatatlan, hogy ebben a helyzetben Ön egyszerre indít háborút a járvány és a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcsfontosságú két szövetségese, a magyar önkormányzatok és az Európai Unió ellen. Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat” – írja a politikus.

– Káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja – szögezi le.

Karácsony jelezte, a válság miatt a fővárosi önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, így joggal várhatnák el, hogy a kormány szolidaritást mutat Budapest felé, ám ennek az ellenkezője történt:

„A három és félszeresére emelték a város által befizetendő adót, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. A parlament minap meghozott döntése több mint a négyszeresére emelte Magyarország legnagyobb ivóvízszolgáltatója, a Fővárosi Vízművek közműadóját, az állami kukaholding pedig – jogszabályellenes módon – továbbra sem fizeti ki az FKF-nek a budapestiek által befizetett szemétdíj egyötödét” – sorolja a sarcokat. S akkor jön Parragh László – teszi hozzá –, „aki nyilvánvalóan az Ön felbujtására az iparűzési adó további elvonásáról, az önkormányzatok bevételeinek megnyirbálásáról ötletel”.

– Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe, fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében. Ne a magyar települések és az országnak segítséget kínáló Európai Unió ellen küzdjön, hanem tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az európai támogatások mielőbb eljussanak azokhoz, akiket megilletnek: a magyar emberekhez – hangsúlyozza levelében.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3794834477216037

.