Karácsony Gergely örül, hogy az EU és a kormány megállapodott

Karácsony Gergely örül, hogy az EU és a kormány megállapodott

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely örül annak, hogy az Európai Unió (EU) és a kormány megállapodott, innentől pedig a kormány felelősségének tartja, hogy a szükséges mérföldköveket betartsa. A főpolgármester keddi, budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette azt is: azzal, hogy a kormány elfogadta a globális minimumadó elképzelését, kimondta azt is, hogy marad az iparűzési adó.

A politikus az MTI beszámolója szerint arra buzdította a kormányt, hogy éljen a lehetőséggel, és hívja le a hitelkeretet is. Ezt szerinte teljes egészében Magyarország energiarendszerének átalakítására kellene fordítani.

Karácsony kijelentette azt is, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) abban érdekelt, hogy az uniós forrásokból az önkormányzatok is részesüljenek. Az orosz gázfüggés csökkentése és a zöld átalakulás az önkormányzati közművek átalakítása nélkül ugyanis aligha fog sikerülni.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, a helyreállítási alap visszatérítendő részének ideális felosztása az lenne, ha a forrást harmadolnák: jutna a központi beruházásokra, a lakossági beruházások ösztönzésére, valamint az önkormányzati közszolgáltatások fejlesztésére.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere az eseményen közölte, üdvözlik, hogy megszületett a megállapodás az Európai Unió (EU) és Magyarország között. Annak is örülünk, hogy „a brüsszeli szankciók most már nem tesznek tönkre minket” – tette hozzá. Elmondta, az önkormányzati érdekérvényesítés nem volt túl sikeres 2022-ben, a kormány és az önkormányzatok között nincs érdemi párbeszéd és egyeztetés, 2023 pedig a teljes bizonytalanság éve lesz.

Az ellenzéki pártok is reagáltak a magyar kormány és az unió megállapodására, erről itt írtunk.