Karácsony Gergely szerint a vagyonkezelő vezetőjét csőbe húzták

Karácsony Gergely szerint a vagyonkezelő vezetőjét csőbe húzták

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Jó szívvel mondom, mióta Barts Balázs a budapesti vagyonkezelő vezérigazgatója volt, soha semmilyen korrupciós vád nem érte a munkáját, a bizalom felé nem fogyott el – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy egy hangfelvétel szerint Barts annak ellenére is a Városháza épületének eladásáról beszélt, hogy a főváros úgy döntött, az értékesítés nem jöhet szóba. A vagyonkezelő vezetőjét a főváros végül nem küldte el, de írásbeli fegyelmiben részesítette.

Karácsony szerint Márki-Zay helyett támadják őt

Karácsony többször elmondta: tavaly novemberben tárgyaltak az épület hasznosításáról, ahol döntöttek arról – éppen Barts javaslatára –, hogy az értékesítés nem szerepel a hosszú távú tervekben sem. Ugyanakkor a politikus elismerte, Barts „hülyeségeket” beszélt, és nem volt helyes, hogy nem zárta ki kategorikusan az értékesítés lehetőségét, mikor befektetőkkel – többek közt Gansperger Gyula üzletemberrel beszélt (aki az első Orbán-kormány alatt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója volt).

Karácsony szerint Bartsot csőbe húzták, de a vagyonkezelő vezetője nem követett el bűncselekményt, csak az, aki a vele folytatott beszélgetést felvette. Péntek reggel a főpolgármester egyébként személyesen is elbeszélgetett a vagyonkezelő vezetőjével, és világossá tette a számára, hogy a jövőben figyelmesebben járjon el. Hogy miért nem rúgta ki Bartsot? – Tekintettel ara, hogy ez egy nagyon speciális szakterület, ahol egy kezemen meg tudom számolni azokat a szakértőket, akik szakmailag felkészültek és kellően becsületesek, és egy ujjamon tudom megszámolni azt, hogy kik azok a szereplők, akik ezt egyébként a közszférában meglévő fizetéssel elvállalják, nem kívántam megvonni a bizalmamat Barts Balázstól – mondta. Hozzátette, 20 éve dolgozik a területen a szakértő, akit még Tarlós István nevezett ki. 

– Egy tárgyalási szituációban lehet hibázni, főleg akkor, ha a tárgyalást azért hozzák létre, hogy valaki hibázzon – mondta Karácsony. Szerinte Barts hibája „eltörpül ahhoz képest, hogy Magyarország kormánya éppen csődbe akarja vinni a fővárosi önkormányzatot”. Utóbbival sajtótájékoztatója eredeti témájára utalt, ami az volt, hogy a kormány továbbra sem fizette ki a BKK-nak járó 12 milliárd forintos normatívát, ezért ő személyesen írt levelet Orbán Viktornak, amiben felszólította, hogy „a kormány ne blicceljen!” és utalják át a pénzt a BKK-nak.

Karácsony a kormánysajtónak is odaszólt. – A fővárosi önkormányzat nem szeretné ezt az épületet értékesíteni, de szeretné kiszolgálni a fővárosaik jogos igényeit, például azzal, hogy reggel megérkezik a busz, amivel munkába akarnak menni. Az önök által fényesre nyalt kormány pedig keresztbe tesz ennek a szándékunknak, és önök azzal vannak elfoglalva, hogy habosítanak valamit, ami nem létező ügy – mondta. Karácsony később arra is kitért, nagyon haragszik, hogy a kormány azért tenné tönkre a fővárost, hogy az ellenzéket támadja a főpolgármesteren keresztül. Szerinte a kormány arra készült, ő lesz az ellenzék-miniszterelnök-jelöltje. – Nyilván még az önök propagandagyára nem gyártotta le a Márki-Zay Péterrel kapcsolatos hasonlóan megalapozatlan támadásokat, ezt úgy látszik, még ki kell bekkelnünk, én szívesen tartom a hátam addig is természetesen – mondta.

A főpolgármester leszögezte: ő személyesen semmilyen ingatlanfejlesztővel nem tárgyalt, Gansperger Gyuláról pedig csak azt tudja, amit a Wikipedia ír, vagyis, hogy az Orbán-kormány idején volt hogy az állami vagyonkezelő vezetője.

Tarlós nevezte még ki a vagyonkezelő vezetőjét

A sajtótájékoztatót megelőzően egyébként a Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki, amely szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) vezérigazgatója, Barts J. Balázsnak a munkaköri kötelezettségei közé tartozik „az ingatlanpiaci befektetők, illetve képviselőik megkereséseinek fogadása, a velük való kapcsolattartás, valamint ezzel összefüggésben a befektetői szándékok minél pontosabb megismerése, illetve az általuk kért információk megadása. Ennek a kapcsolattartási rendnek a korábbi ciklusokban történt kialakítása éppen azt a célt szolgálta, hogy a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében az ingatlanpiaci befektetők ne kerüljenek közvetlenül kapcsolatba a Fővárosi Önkormányzattal, illetve a Főpolgármesteri Hivatallal.”

Ezért azt nem tartják hibának, hogy „egy ingatlanpiaci befektető képviselőinek megkeresésére a vezérigazgató velük találkozott, elképzeléseiket megismerte, és részükre tájékoztatást adott.”

Ugyanakkor súlyos hiba, hogy a vezérigazgató a befektető számára ismertette a korábbi döntéselőkészítő tanulmány azon részét, amelyet a Főpolgármesteri Kabinet már korábban – éppen az ő javaslatára – elvetett, és amelyben szóba került az épület esetleges értékesítése. A közlemény szerint abban is hibázott a vezérigazgató, hogy a befektető képviselői előtt olyan informális beszédstílusban nyilvánult meg, amely kétséget ébreszthet egy külső szemlélő számára abban, hogy a vezérigazgató egyetért-e a városvezetés ezen döntésével. Egy ilyen érzékeny kérdésben, még zárt körben sem fejthet ki olyan álláspontot, amely akárcsak kétséget is ébreszt abban, hogy a városvezetés szándékait helyesnek tartja-e.

A 2014-ben, Tarlós István által kinevezett vezérigazgató a mindenkori városvezetés megelégedésére végezte a munkáját, „úgy volt képes egy jelentős méretű önkormányzati ingatlanportfolió hasznosításának előkészítését végezni, hogy azzal kapcsolatban korrupciós vádak meg sem fogalmazódtak… Különböző, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló fejlesztési telkek hasznosításának előkészítésével a vezérigazgató egyszerre szolgálta az önkormányzati vagyon értékének növelését és nyitott meg városfejlesztési lehetőségeket.”

„Mindezekre figyelemmel a főpolgármester az igazgatóság elnökének javaslatát elfogadva írásbeli fegyelmit adott a BFVK vezérigazgatójának a fentebb ismertetett hibái miatt, illetve megtiltotta számára azt, hogy a jövőben a Városháza ingatlanának közép- és hosszútávú hasznosítása koncepciójáról külső személyekkel hivatali minőségében kommunikációt folytasson” – zárul a közlemény.