Karácsony Gergely: Településvédő törvényjavaslat benyújtását kezdeményezem

Karácsony Gergely: Településvédő törvényjavaslat benyújtását kezdeményezem

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ha a magyar kormány Putyin-függősége miatt magától képtelen rá, akkor másoljuk le a lengyel példát, és így mentsük meg a magyar településeket az ellehetetlenüléstől – erről írt Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán hétfőn délelőtt. Szerinte minden feltétel adott hozzá, hogy a drága orosz gáz kiváltásával olcsóbban kaphassák az energiát a magyar városok és falvak, valamint a legfontosabb közszolgáltatások és intézmények.  – Ezért jövő héten településvédő törvényjavaslat benyújtását kezdeményezem a parlamenti pártok frakcióvezetőinél –jelezte.

A politikus szerint a törvényjavaslat azt célozza, hogy az önkormányzatok, és az úgynevezett érzékeny fogyasztók – az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, idősotthonok, szociális intézmények – kedvezményes áron kapják az energiát a jövő év végéig legalább. – Ehhez nem kell mást tenni, mint lemásolni a lengyel Szejm által a héten elfogadott hasonló tartalmú törvényt – jegyezte meg.

Arra is kitért, a magyar települések és az általuk működtetett intézmények és a legfontosabb közszolgáltatások „azért kerültek az ellehetetlenülés szélére, mert a magyar kormány vállalhatatlanul drágán szerzi be a gázt Putyintól, és nem mutat hajlandóságot az orosz függőség csökkentésére sem”. – A tény az, hogy a környező országok önkormányzatai a magyar ár töredékéért kapják az energiát. Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 Ft/m3, a magyar kormány ezt 1500 Ft/m3-es áron kötötte le a budapesti távfűtés részére. Zágráb rögzített áron kapja az áramot a horvát államtól, körülbelül 30 Ft/kWh áron. Nekünk ugyanezért 462 Ft-ot kell fizetni. Kinek mit intéz a kormánya… – tette hozzá.

Úgy vélte, tény az is, hogy ma a világpiacon a gáz ára a háború előtti szint alá csökkent, így sokkal olcsóbban lehet Nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból. – Egyedül a magyar kormány az, amelyik a háború kitörése óta sem vásárolt mástól gázt, csakis az agresszortól, Oroszországtól. Ezzel nem csak kiszolgálja Putyint, de rezsiválságba sodorja a magyar polgárokat és településeket – vélte a főpolgármester.