Karácsony: Kerüljék a tömeget és kérjék az oltást!

Karácsony: Kerüljék a tömeget és kérjék az oltást!

Karácsony Gergely főpolgármester maszkban buszozik Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megértem azok megkönnyebbülését, akiknek így megmenekülhet az üzlete, a munkahelye. Megértem az igényt, hogy visszakapjunk valamit a szabadságunkból. Mégis arra kérek mindenkit, hogy értsék meg, az oltás, különösen az első oltás önmagában nem állítja meg a járványt – írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester Orbán Viktor keddi bejelentésére reagált, amelyben jelezte, beadták a 2,5 milliomodik első koronavírus elleni vakcinát, így ahogy korábban jelezték, lazítanak az eddig járványügyi korlátozásokon.

– A magyar kormány, eltérően más országok védekezésétől, úgy döntött, hogy nem a fertőzöttségi adatokhoz, nem a kialakult immunitáshoz, hanem az első oltást megkapók számához igazítja a korlátozások enyhítését – jegyzi meg Karácsony, aláhúzva: „Ez a kísérlet komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. Hiszen azokban az országokban, ahol a magyarnál nagyobb az átoltottság, ennek eredménye csak hosszú hetek múlva jelentkezett a járványadatokban.”

A főpolgármester szerint „a miniszterelnöki bejelentés után a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy a járvány lecsengésére vagy drámai erősödésére számíthatunk-e a következő hetekben.” – Az európai összehasonlításban jelentős átoltottság ellenére még mindig sokan vannak, akik nem jutottak vakcinához, vagy oltottságuk még nem biztosít kellő védettséget. És bár egyre kevesebben, de még mindig fájóan sokan azok, akik elutasítják az oltást – írta.

Karácsony Gergely ezért azt kérte a lakosságtól: „Kérem, hogy legyenek óvatosak, tartsák be a jól ismert egészségügyi szabályokat! Kerüljék a tömeget! Viseljenek maszkot és mossák, fertőtlenítsék a kezüket! Ha bármilyen tünetet éreznek, kerüljék mások társaságát! Teszteljenek! És a legfontosabb: regisztráljanak, kérjék az oltást! Tegyünk meg mindent magunk és mások egészségéért! Járjunk el bölcsen és felelősen, egy fővároshoz, egy nemzethez méltóan!”

A kedd este a Magyar Közlönyben is megjelentek szerint szerdától a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. „Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva. Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartók újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók. A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket. A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra” – olvasható a járványügyi tájékoztatás céljából létesített kormányzati honlap összefoglalójában is.