Karácsony nem érti, miért nem kapják meg a budapesti fertőzöttségi adatokat

Karácsony nem érti, miért nem kapják meg a budapesti fertőzöttségi adatokat

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ma sem adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Pedig ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló” – ezzel a felütéssel kezdi friss Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely.

A főpolgármester felemlegeti, hogy az operatív törzs szombati tájékoztatóján nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztetőgépen. Szerinte nehezíti a tisztánlátást, hogy nem tudni, miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. (Erről a valaszonline írt a Zóna nevű internetes oldal cikkére hivatkozva – a szerk.) Ez alapján igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés? És vajon hol volt jelen a járvány? – teszi fel a kérdést a politikus.

Mint hozzáteszi, nagyon fontos lenne látni az adatokat olyan bontásban, hogy hány „lakossági” és hány intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. Ezzel függ össze, hogy ha a kormány nem is, a magánszolgáltatók adtak adatokat a sajtónak. Ebből kiderül, hogy a megbízhatónak tekintett PCR-tesztekből mintegy 1800-at végeztek, ennek 0,3 százaléka lett pozitív. Szerinte mindez azt a gyanút erősíti, hogy a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.

A főpolgármester kérdése szerint, ha ez így van, akkor lehet-e tagadni azt, hogy elképesztő felelőtlenség volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani, „felesleges költségnek” minősíteni a kórházból kikerülő betegek tesztelését.

A szöveg azzal zárul: „A budapestieknek, akik eddig tiszteletreméltó belátással tartották magukat a korlátozó intézkedésekhez, jár a magyarázat, jár a tisztánlátás. És járnak az adatok, amelyeket a kormánytól kérünk. És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk.”