Karácsony: Nem járulunk hozzá a Fudan Egyetem érkezéséhez

Karácsony: Nem járulunk hozzá a Fudan Egyetem érkezéséhez

Karácsony Gergely Facebook-üzenete Budapest újranyitása alkalmából Budapest újranyitását (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem válaszolt a kormány Karácsony Gergely adatigénylésére, ami a Fudan Egyetem Magyarországra hozásával összefüggő kormányzati előterjesztés nyilvánosságra hozatalát illeti. A főpolgármester szerint mindössze annyit írtak neki, hogy negyvenöt nap múlva választ kap majd. A politikus hozzátette, nem főpolgármesterként, hanem állampolgárként érdeklődött, mert minden egyes magyarnak joga van tudni, „mire és milyen feltételekkel adósít el bennünket a kormány Kínának 500 milliárd forint értékben”.

„Miközben a kormány még legalább másfél hónapig folytatja a titkolózást, egy dokumentum mégis nyilvánosságra került, abban sincs sok köszönet. Mert azon a napon, amikor a fideszes kormánytöbbség több ezer milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki magánalapítványokba, a kormány a kínai Fudan egyetemmel is megállapodást kötött” – írta Karácsony a Facebok-oldalán, kifejtve, hogy ez az egyetem is közpénzből épül, hogy utána rögtön egy magánalapítványhoz kerüljön. Ingyen a kínaiak használatába kerülnek egyes épületek, mindez pedig a kínai vállalkozások európai terjeszkedését szolgálhatja.

Karácsony szerint okkal írta ezért az Egyesült Államok nagykövetsége, hogy a kínai felsőoktatási terjeszkedés kártékony befolyásszerzés szolgál. „A tízezer magyar fiatalnak elérhető lakhatást biztosító Diákvárosból egyetlen négyzetcentimétert sem adunk a kínai egyetem céljaira. Ameddig a kormány nem teremti meg a beruházás minden részletének teljes nyilvánosságát, addig nincs is miről tárgyalnunk, vagyis a kínai egyetem építéséhez sem járulunk hozzá” – üzente a főpolgármester.

Gulyás Gergely egyébként a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy a Fudan Egyetemmel kötött megállapodás szövegét kiadják majd magyar nyelven is. Illetve, hogy a kínai és a magyar fél közösen hoz létre alapítványt a Fudan Egyetem működtetésére, ez nem egy magánegyetem lesz.