Karácsony szerint olcsóbban befejezhető a Biodóm, 2024-ben nyitnák meg a létesítményt

Karácsony szerint olcsóbban befejezhető a Biodóm, 2024-ben nyitnák meg a létesítményt

Az Állatkertben épülő Biodom neonzöld díszkivilágítása (Fotó: A Városliget barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi költségbecslésekhez képest körülbelül 10 milliárd forinttal kevesebb pénzből befejezhető a Biodóm-beruházás, de még így is plusz forrásokra lesz szükség – mondta el Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján. A főpolgármester közölte: elkészült a Biodóm-beruházás – az Enviroduna Kft. által készített – vizsgálati jelentése, amely arról szól, hogy mit kell tenni a projekt befejezése érdekében.

– Az a jó hírem, hogy egy felelős gazdálkodással a projekt befejezhető, de természetesen plusz forrásokra szükségünk lesz. Ezzel együtt is, nagyjából 10 milliárd forinttal kevesebből be tudjuk fejezni a Biodóm-beruházást, mint ahogy az korábban felmerült a költségbecslések során – fogalmazott Karácsony Gergely.

Mint mondta, a fővárosi önkormányzat a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának október 15-i ülésén szeretné a kormánnyal megtárgyalni, hogy az eddig kormányzati beruházásként megvalósult projektet hogyan tudják befejezni. – Mi az ehhez szükséges szakértői munkát elvégeztük – jelentette ki a főpolgármester, akinek reményei szerint lesz közös szándék a főváros és a kormány között abban, hogy pontot tudjanak tenni a beruházás végére.

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy a fővárosi állatkert által bonyolított Biodóm-beruházás számos kérdést vetett fel. A Fővárosi Közgyűlés februárban döntött arról, hogy részletes elemzést folytat a beruházásról. Mint mondta, az volt a cél, hogy lássanak tisztán: miért „szálltak el” a korábban tervezettekhez képest a költségek, a megvalósult beruházások meddig jutottak el, és mit kell tenni annak érdekében, hogy a beruházást be tudják fejezni.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, a jelentés alapján úgy látják, a beruházás megkezdésével, illetve ellenőrzésének lehetőségével kapcsolatban „nagyon komoly kérdések merülnek fel”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódik már, ugyanakkor a városvezetés szükségesnek érzi, hogy a felmerült ügyekben feljelentést is tegyenek – közölte. Kerpel-Fronius Gábor hozzátette: a fővárosi önkormányzat vizsgálóbizottságának munkája az ügyben tovább folyik. A jelentés teljes egészében elérhető lesz a nyilvánosság számára, a főváros honlapján közzéteszik – közölte.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a Biodóm-beruházás 12-15 milliárd forint körül indult és a vége, az állatkert korábbi vezetőjének tervei szerint több mint 65 milliárd forint lett volna.

Közölte, a jelentés szerint 16,4 milliárd forint kell még a beruházás befejezéséhez. Ebből még a támogatási szerződés alapján megvan 5,4 milliárd forint, továbbá a közfejlesztési tanács október 15-i ülésén szeretnék döntésre vinni, hogy a Hermina Garázs meg nem építéséből megmaradó 5,6 milliárd forintot a Biodóm-beruházásra lehessen fordítani. Ezeken felül még mintegy 5 milliárd forint kell a Biodóm befejezéséhez, és ezt szintén a kormánytól várják, hiszen ez egy állami, kormányzati beruházás – mondta el Gy. Németh Erzsébet. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a beruházást átvilágító cég és a városvezetés úgy látja, hogy a Biodómot 2024 márciusára meg tudják nyitni.

Mint ismert, a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épül a Pannon Park és benne a Biodóm. Az 1,7 hektárnyi területen felépülő, fedett állat-és növénypark a miocén korabeli – a 23 milliótól 5,3 millió évvel ezelőttig tartó földtörténeti korszak – szárazföldi és vízi világát mutatná be a tervek szerint, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával. A projekt hatalmas bukás lett, a közel 50 milliárd forintot drágult beruházás kudarca miatt az ötletgazda, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója 2020. március 1-jétől lemondott vezetői megbízásáról.

(MTI)