Karácsony szerint szívatják őket Lánchíd-ügyben

Karácsony szerint szívatják őket Lánchíd-ügyben

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szívatják a Fővárosi Önkormányzatot a Lánchíd felújításának ügyében – erről beszélt az ATV megkeresésére Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ebből is látszik, mennyire kell komolyan venni a kormányzati ígéreteket.

A politikus azok után fogalmazott így, hogy kiderült, a kormány továbbra is visszatartja a rekonstrukcióhoz szükséges további hatmilliárd forintot. A Fővárosi Közgyűlés egyébként kicsivel több mint 23 milliárdot szavazott meg a munkálatokra. Fürjes Balázs kormánybiztos viszont azt mondta, a pénzt majd csak akkor adják oda, ha már egyedül ez az összeg fog hiányozni.

A felújítás megkezdéséhez elengedhetetlen, hogy írásban is meglegyen rá a fedezet – ezt már Dorner Lajos fejtette ki, aki egyébként korábban Tarlós István közlekedési tanácsadója is volt. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint ha nincs meg a forrás, szerződést sem lehet kötni.

A munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakasza egyébként szerdán zárult, a felújításra négy cég tett ajánlatot – közölte a BKK. Az ajánlattevők között van az A-Híd Építő Zrt, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., az SDD Konzorcium és a STRABAG Általános Építő Kft. A BKK úgy számol, hogy 2021 februárjában szerződést köthet a pályázat győztesével.

Fürjes Balázs eközben arról beszélt az ATV-nek, hogy a kormány kész segítő kezet nyújtani, öt beruházás finanszírozását és kivitelezését pedig magukra is vállalnák. Csak egy igenre várnak a főváros részéről, mondta. A beruházások közt említette a pesti rakpartok átalakítását, a Biodóm befejezését, a budai fonódó villamos hálózatának meghosszabbítását, az Etele téri buszpályaudvar bővítését és a budai sikló megvalósítását. Mindez szerinte hatvanmilliárd forintba kerülne. Karácsony az ajánlatra úgy reagált: a válasza nagyon egyszerű, ne vegyék el a pénzüket. A főpolgármester nehezményezte a Fővárosi Önkormányzatra kivetett adó csaknem megtriplázását, szerinte ezzel gyakorlatilag padlóra küldik őket. Karácsony úgy látta, a súlyos pénzügyi teher nélkül meg tudnák valósítani nemcsak a fentieket, de egy sor másik beruházást is.

Varga Mihály miniszter közben a Facebook-oldalán kínos magyarázkodásnak nevezte Karácsony Gergely kritikáit. A kormánypárti politikus szerint valójában nincs szó arról, hogy padlóra küldenék a Fővárosi Önkormányzatot. Kiemelte, hogy a kormány 2010 óta 375 milliárdnyi adósságot vállalt át Budapesttől, az iparűzési adó bevételei pedig eközben 85-ről 164 milliárdra emelkedtek. A Fővárosi Önkormányzatnak a poszt szerint 2020 második negyedévében 27,9 milliárd forint állt a rendelkezésére, állampapírban pedig 135 milliárdja volt.

„A szolidaritási elvet – ahol a gazdagabb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulással támogatják a szegényebbeket – korábban csak egy önkormányzat törte meg, és fizetett kevesebbet: Budapest. Ezt a kivételezettséget szünteti meg fokozatosan a kormány: a főváros idén a normál képlet szerinti összeg 85 százalékát fizeti be, csak jövőre szűnik meg a kivételezett helyzet. Ez a folyamat egyébként már Tarlós István idejében elkezdődött. Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody's hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének megítélését. Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody's-nak?” – tette fel a kérdést a pénzügyminiszter.