Karácsony Trianonról: senki se kérdőjelezze meg más magyarságát

Karácsony Trianonról: senki se kérdőjelezze meg más magyarságát

Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulóján Budapest nemzeti színekben világítja ki a Halászbástyát. (Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly ilyenkor, emlékezve arra, hogy 1920. június 4-én az ország lehajtott fejjel gyászolta a trianoni döntést, a párizsi békeszerződés aláírását, egy percre megállt Budapest – írja Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében. – Közösségteremtő emlékezés volt a 100. évfordulón, nemcsak a múlt miatt, hanem a jövő érdekében. Minden év június 4-én nem lehet egy percre megállni, pedig egy kis csönd, egy kis befelé fordulás ránk férne most is. Hogy ki-ki számot vethessen az érzéseivel, akár az egymástól elkülönböző érzéseivel is.

Később a főpolgármester arról ír, hogy a trianoni sorstrauma örökre felforgatta több millió határon túli magyar életét, „kár lenne ezt bagatellizálni, tán heroizálni sem muszáj, de egyvalamit biztosan nem lehet: eltekinteni tőle.”

Majd így folytatja: ha fel akarjuk dolgozni a múltat a jövő érdekében, ahhoz a baloldalnak is be kell lépnie ebbe az árnyékba. Úgy kezdődik ez, ha kimondjuk: Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, magyaroké. Történelmi bűnnek tartom, hogy a Fidesz jó ideje azonosítja a maga érdekét a nemzet érdekével, és a határon túli magyar közösségek egy részét túszként viszi magával a belpolitikai harcmezőkre. De ez sem menti azt, hogy a magyar baloldal rosszul reagált a kettős állampolgárság felvetésére.

 

– Tavaly megállt Budapest egy percre a 100. évfordulón, idén azzal a gesztussal emlékezünk a városban, hogy nemzeti színekben világítjuk ki a Halászbástyát. De Trianon nehéz örökségének való megfelelés nem az, ha csak a nemzeti összetartozás napján emlékezünk, hanem az, ha mindennapi tettekkel építjük, erősítjük a nemzet összetartozását – írja a főpolgármester.

– Újra kell egyesítenünk Magyarországot. Kezdjük azzal, hogy senki nem kérdőjelezi meg a magyarságát, és nem nézi le, nem kezeli le, sem a hagyomány, sem a haladás nevében. Most kell meghaladnunk az elmúlt 11 év békétlenséget szító, megosztó politikáját – zárja posztját Karácsony.

Mint megírtuk, a nap folyamán országszerte zajlanak a megemlékezések Trianonról, este pedig a Nemzeti Színházban díszelőadást tartanak.