Karácsonyék nem szeretnék, hogy az EU-s milliárdok a „kiváltságos keveseket” gazdagítsák

Karácsonyék nem szeretnék, hogy az EU-s milliárdok a „kiváltságos keveseket” gazdagítsák

Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdések izgatják – fogalmazott Orbán Viktor a pénteki brüsszeli egyeztetések kapcsán. Mint ismert, az EU egy olyan közös válságkezelő programot indít, ami korábban még nem volt. A magyar miniszterelnök szeretné látni, hogy ez egyszeri alkalom-e, hogy milyen következtetéseket vontak le az elmúlt időszakban vagy éppen miként készül a közösség egy későbbi esetleges járványhelyzetre. – Azért megyek most Brüsszelbe, hogy előre láthassak, hogy aszerint mozgathassam itthon a kormányt – írta le a helyzetet.

Az említett program részeként Magyarország a koronavírus okozta gazdasági válság kezelésére mintegy 5800 milliárd forintot kaphat az Európai Unió Helyreállítási Alapjából. Az összeg várható felhasználása kapcsán azonban számos kétely merült fel az elmúlt napokban.

– Magyarország következő évtizedének egyik legfontosabb dokumentumáról tárgyal ma Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. A kormány programja az Európai Unió által Magyarországnak biztosított helyreállítási támogatás felhasználásáról azonban nem szolgálja Magyarország jövőjét – olvasható a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) közleményében, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra. – Félő, hogy a támogatás jelentős része ismét csak a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálja a magyar gazdaság talpra állítása és megerősítése helyett – írják.

A tervek szerint a válságkezelésre szánt pénzek nagy részét az építőiparban költenék el, de az energetikával és digitális szolgáltatásokkal foglalkozó cégek is készülhetnek a pályázatokra, egy jelentős vasúti- és HÉV-kocsi-beszerzést is ebből a keretből finanszíroznának, és az orvosok fizetésemelésére is innen jutna pénz.

A MÖSZ azonban hangsúlyozza, hogy az általuk megismert kormányzati dokumentumból hiányzik a lokalitás, a térségi szemlélet, az önkormányzatokkal való együttműködés szándéka. A kormány által készített terv nem segíti elő a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolását. A tervekből hiányoznak a foglalkoztatási krízis kezelését célzó programok, a lakhatási válság megszüntetésére, a lakóépületek energiatakarékosságának megteremtésére, a természeti környezet feljavítására irányuló elképzelések – vélik. Hozzáteszik, a MÖSZ mindent elkövet, hogy a támogatás elsősorban azokhoz jusson el, akiket megillet: a válság miatt bajba jutott magyar emberekhez és vállalkozásokhoz, és hazánk nemzeti-közösségi fejlesztési céljait szolgálja.

Karácsony Gergely korábban arról írt, hogy a MÖSZ-szel karöltve Brüsszelig is hajlandó elmenni, hogy „ne lehessen megint elherdálni Magyarország jövőjét.” A főpolgármester akkor is hangsúlyozta, hogy a kormány nem az emberek megsegítésére, hanem vasra és betonra költené az európai Helyreállítási Alap támogatását.