Karantén helyett inkább operált a Szegedi Tudományegyetem rektora

Karantén helyett inkább operált a Szegedi Tudományegyetem rektora

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala (Fotó: Az egyetem hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Dr. habil. Rovó László Ph.D az az egyetemi vezető, aki ausztriai síeléséről visszatérve nem vonult karanténba, hanem műtött, és akinek koronavírus tesztje pozitív lett – értesült lapunk több egymástól független forrásból. Az esetről elsőként az RTL Híradója számolt be, ám a csatorna nem közölte a vezető nevét és beosztását, csak azt, hogy amikor telefonon elérték az illetőt, bontotta a vonalat.

Értesüléseink szerint Rovó Lászlót – aki egyébként a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is –, csak jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit. Forrásaink közölték azt is, hogy a professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk.

Félő ugyanakkor, hogy a további fertőzésveszély kockázata ezzel csak részben mérsékelhető, hiszen Rovó vírushordozóként bejárt az általa vezetett klinikára és operált is. Ezért szombaton a berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit. A rektor az utóbbi napokban a koronavírus miatt folyamatosan tárgyalt az egyetem, illetve a klinikák vezetőivel, akiket így szintén megfertőzhetett. Rovó rektorként egyébként az egyetemi Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságot is vezeti, amely a klinikák és egyetemi intézmények védelmi intézkedéseit hivatott meghatározni és azokat betartatni.

Hat beteg van intenzív osztályon, egyikük a negyvenes éveiben jár | Magyar Hang

Az utcákon sokkal kevesebb az ember, ezért nem tartják indokoltnak továbbra sem a kijárási tilalom bevezetését.

Rovó László neve az SZTE falain túl is jól ismert: bár az egyetem munkatársait felszólította arra, hogy tartózkodjanak politikai megnyilvánulásoktól, ő maga az őszi önkormányzati választási kampányban nyíltan kiállt Nemesi Pál, a Fidesz által támogatott polgármester-jelölt és a párt többi jelöltje mellett.

2019 áprilisában pedig a Szeged Ma nevű fideszes propagandatermék Háború Európáért – Konferencia a migrációról nevű rendezvényének záró előadását bízták rá. Mint arról a 444.hu beszámolt, az SZTE rektorának neve olyan nagyágyúk mellett szerepelt a programban, mint Bayer Zsolt publicista, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Kiss-Rigó László püspök, valamint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Rovó neve végül csak a programban szerepelt, előadását nem tartotta meg.