Karanténban maradnak, és tünetmentesek a Vuhanból hazatért magyarok

Karanténban maradnak, és tünetmentesek a Vuhanból hazatért magyarok

A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közreadott képen a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án (Fotó:MTI/HM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcan hagyták el a koronavírus-járvány gócpontját, egyikük egymaga utazott haza vonaton és repülőn. A hírek szerint a magyarokat szállító repülőgépen egy fertőzött, de még tünetmentes belga állampolgár is utazott.

Mind a hét Vuhanból kimenekített állampolgár jól van, fáradtak voltak, de nem mutatták a fertőzés jeleit, a vizsgálatok igazolták, hogy a vírus nincs jelen a szervezetükben, de még tizenkét napig karanténban maradnak – mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa keddi sajtótájékoztatóján.

Rajtuk kívül egy nyolcadik magyar állampolgár, egy egyetemista is hazatért Vuhanból, ő egyedül, vonaton és repülőn utazva érkezett 12 napja, azóta megfigyelés alatt tartják, egyelőre tünetmentes.

A Liszt Ferenc repülőtérről kórházba szállított kínai nőről a főorvos elmondta, hogy a magas láz mellett nála a torokfájás jelentkezett, a szűrővizsgálat pedig igazolta, hogy betegségét nem a koronavírus okozta. Hozzátette, nincs több gyanús eset az országban.

Nem zárható ki, hogy Kínából lázasan érkeznek utasok, de Szlávik bízik benne, hogy a jelenlegi felkészültséggel sikerül kiszűrni minden gyanús esetet. Kiemelte azonban, hogy azért mert valaki Kínából érkezik és lázas, még messze nem jelenti azt, hogy koronavírussal fertőzött. Gyanú csak akkor merül fel, ha valaki Hupej tartományból, a járvány gócpontjából érkezik, és a betegség tüneteit mutatja.

Időben szólt a járványról a vuhani orvos, rémhírkeltéssel vádolták, ő is megfertőződött a koronavírussal | Magyar Hang

Li Venliang vuhani orvos december 30-án üzenetben figyelmeztette egykori egyetemi évfolyamtársait, vigyázzanak, mert a helyi halpiacról hét beteget szállítottak kórházba, akiket egy SARS-hoz hasonló, de egyelőre ismeretlen betegséggel diagnosztizáltak, és gondosan elkülönítették mindannyiukat. Az orvos egy teszt eredményének ismeretében már akkor a koronavírusról beszélt.

A Belgiumból hazahozott magyarokról elmondta, a repülőn elkülönítve szállították a tünetmentes hazatérőket a betegektől. Ennek azért van jelentősége, mert a VRT Nieuws holland nyelvű belga hírportál kedden arról írt, hogy egy Vuhanból hazahozott belga állampolgár esetében kimutatták a vírus jelenlétét.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium később azt közölte, hogy a magyarokat is ugyanazon a gépen menekítették ki Vuhanból, amellyel a fertőzött belga utas érkezett haza. – Információink szerint az említett belga állampolgár is ezen a gépen utazott, felszálláskor tünetmentes volt, így ő nem került az elkülönített csoportba – írta a külügy az Indexnek. A belga beteg állapota a hírek szerint kielégítő, napokon belül túl lesz a betegségen.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy nem látja jelét, hogy Európában és Amerikában megjelenne a vírus tömegesen, a karanténintézkedések egyelőre megfelelőek a világjárvány megakadályozásához. A helyzet azonban napról napra változik, de az adatok alapján, amiket Kína nyilvánosságra hoz, a főorvos véleménye szerint, ez a vírus is eltűnik majd a Föld színéről, mint a 2003-ban járványt okozott SARS.

A kínai hatóságok intézkedései kapcsán Szlávik elmondta, még mindig jobban kezelték a helyzetet, mint 2003-ban, ám ha valóban elkéstek az intézkedésekkel, akkor már csak nagyon szigorú, akár országokra kiterjedő korlátozásokkal lehet megállítani a járványt.

Szlávik János úgy fogalmazott, a koronavírus egy jóindulatú megbetegedés, az esetek nagy százalékában enyhe tünetekkel jár, a betegek 1-2 százaléka hal meg, de ők is valamilyen súlyos alapbetegségben szenvedtek. Gyógyszer egyelőre nem létezik, bár kísérleteznek különféle gyógyszerkoktélokkal – árulta el a főorvos.