Karanténverssel köszöntik a magyar költészet napját a Nemzeti Színház művészei - Videó

Karanténverssel köszöntik a magyar költészet napját a Nemzeti Színház művészei - Videó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A művészek Babits Mihály Esti kérdés című költeményét adják elő abban a videóban, melyet szombaton töltöttek fel a színház honlapjára.

Mint írják: „Társulatunk a veszélyhelyzetben sem hagyja magára közönségét: színművészeink az egészségügyi előírásokat szigorúan betartva, otthonukban rögzítették Babits Mihály Esti kérdés című költeményét. A felvételekből közös videó készült a magyar költészet napjára.”

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük, amelyre a Nemzeti Színház minden évben különleges programokkal készül. Idén a rendkívüli körülményekhez alkalmazkodva készítették el versvideót. 

Babits Mihály filozófiai kérdéseket felvető költeménye, az Esti kérdés 1909-ben, még a világháború előtt íródott. Az ötvenhárom soros mű egyetlen mondatként kutatja a legfontosabbat: „miért élünk?”. A vers a mindenek feletti remény egyik legszebb himnusza, a magyar költészet egyik mesterműve, amely, különösen utolsó soraival, azt sugallja, hogy minden helyzeten és minden nehézségen átvezet bennünket a jövőbe vetett hit.

A verset a Nemzeti Színház társulatának 36 színésze mondja el, köztük a legfiatalabb, a végzős egyetemi hallgató Szász Júlia. Szerepel a klipben Törőcsik Mari is, aki azt ugyan nem vállalta, hogy verset mond, de küldött egy mostanában róla készült videófelvételt. A színészek maguk készítették és továbbították a felvételeket telefonjuk, számítógépük segítségével, ahogy azt az elmúlt napokban is tették, hiszen a társulat immár egy hete jelentkezik a SZÍN-HÁZ-HOZ című online magazin műsorral. A videókban személyes gondolataikat, kedvenc szövegeiket osztják meg a közönséggel, az önként vállalt karantén idején. A SZÍN-HÁZ-HOZ tartalmak minden hétköznap 16 órától kerülnek fel a Nemzeti Színház Facebook oldalára.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?