Karikó Katalin is megszólalt a vakcinák keveréséről

Karikó Katalin is megszólalt a vakcinák keveréséről

A Semmelweis Ignác-díjjal kitüntetett Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztõ BioNTech cég alelnöke az elismerés átadásán az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2021. május 25-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az úgynevezett vektorvakcinák, vagyis az AstraZeneca és a Szputnyik után a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie – ezt közölte az RTL Klub Híradójával Karikó Katalin. A világhírű biokémikus szerint ugyanakkor az mRNS alapú vakcináknál – mint a Pfizer és a Moderna – lehet ugyanaz a harmadik dózis.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy augusztus elsejétől lehetőség nyílik harmadik oltás felvételére. Alapvetően azt ajánlják, hogy a második dózis után teljen el négy hónap, de a háziorvos javaslatára ettől eltérhetnek. Azt ugyancsak a háziorvosnak vagy oltóorvosnak kell mérlegelnie, hogy milyen legyen a harmadikként beadott vakcina.

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary ügyvezető igazgatója a Népszavának szólalt meg a kérdésben és azt mondta, hogy mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélését és kombinálását.

Korábban egyébként Merkely Béla sem tanácsolta, hogy vektoralapú vakcinák esetében (AstraZeneca, Szputnyik) a harmadik oltás is vektoralapú legyen. A Semmelweis Egyetem rektorának javaslata az lenne, hogy az mRNS-oltással rendelkezők (Pfizer, Moderna) vektorvakcinát kapjanak, és fordítva.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom