A szülők fizetik a karinthys gyerekek oktatását, de visszaperlik az államtól

A szülők fizetik a karinthys gyerekek oktatását, de visszaperlik az államtól

Tüntetés a Karinthy Gimnázium mellett (Képernyőfelvétel: noÁr Mozgalom / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját zsebből fizetnének a Karinthy Frigyes Gimnázium kirúgott tanárainak az iskolába járó diákok szülei, hogy tovább foglalkozzanak a tanulókkal akár iskolán kívül – ezt még a szombati tüntetésen jelentette be az egyik felszólaló szülő, Káldos János. Vasárnap az RTL Híradónak azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy ez nem megoldás, csak tűzoltás, amivel az érettségi előtt álló diákoknak és a tanároknak lehetne segíteni. Hozzátette, hogy „ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni, hogy a rendes, államilag garantált tanítás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”.

A szerdai kirúgások után csütörtökre és péntekre rendkívüli szünetet rendeltek el az intézményben, mert annyi pedagógus készült tiltakozni. Az iskolában tanító egyik pedagógus, Berta Beáta szerint csak hétfő reggel fog kiderülni, hogy lesz-e tanítás a gimnáziumban, amikor már látják, hogy „mi oldható meg”. Azt mondta, a hétvégén kaptak egy levelet az igazgatótól, amelyben azt kérte, hogy jelezzék a tanároknak, hogy hétfőn lesz iskola. De mivel sok kolléga polgári engedetlenséget tervez, plusz van a hat kirúgott tanár is, így nem biztos benne, hogy tényleg lesz oktatás.

Az iskola igazgatója, Kutai László ugyanakkor úgy nyilatkozott a Híradónak, hogy „nyilván lesznek csoportösszevonások és helyettesítések”, de hétfőtől tanítani fognak. Hozzátette: a helyettesítéseket megoldania  tanév közepén nem egyszerű feladat.

A Híradó úgy tudja, hogy  a VIII. kerületi Vörösmarty gimnáziumban, ahonnan egy tanárt rúgtak ki, és szintén nem volt tanítás csütörtökön és pénteken, hétfőn már lesz. A Tanárok a tanárokért csoport összesítése szerint hétfőn előreláthatólag 86 iskola 832 tanára nem fogja felvenni a munkát.

Vasárnap egyébként a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség fenntartásában működő Wesley János oktatási intézmény tantermeket és oktatási eszközöket ajánlott fel a kirúgott tanároknak, hogy a végzős osztályokat oktatók fel tudják készíteni a diákjaikat az érettségire, annak ellenére, hogy saját iskolájukban már nem taníthatnak.